Skaču rate stambenih kredita u Srbiji

Odluka američke Uprave federalnih rezervi (FED) da podigne kamatnu stopu na nivo između 1,75 i dva procenta pogodiće i građane i privrednike u Srbiji koji imaju kredite s promenljivom kamatnom stopom koja će neminovno porasti.

Iako niko ne može tačno da predvidi koliko bi kamate na kredite u Srbiji mogle da porastu, finansijski stručnjaci se slažu da je to neminovnost.

– Domaće kamate će morati da se povećaju zato što je naše tržište povezano sa svetskim finansijskim tržištem .To će povući najviše kamate samo kod kredita koji su ugovoreni s promenljivom kamatnom stopom. Povećanje kamata nepovoljno će se odraziti na položaj realnog sektora, preduzeća o domaćinstava, a poboljšaće položaj banaka – ističe ekonomista Ljubomir Madžar i dodaje da ovo povećanje neće izazvati udar veliki udar, ali će se odraziti na veće troškove servisiranja kredita koje će država ubuduće uzimati u inostranstvu.

Dušan Uzelac kaže da odluka Američke centralne banke može da se odrazi na promene kamata na nivou Evropske centralne banke, što će se kasnije preneti na sva tržišta.

– S tim i bez toga zna se da će niske referentne kamatne stope isčeznuti jer one nisu prirodno takve, već su takve kao reakcija na svetsku ekonomsku krizu. S obzirom na to da je kriza iza nas, verujem da će se u narednih dve do tri godine kamate vratiti na normalan nivo – kaže Uzelac.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar