Skače tržište nekretnina, manji stanovi odu za čas

U Novom Sadu je donedavno prodaja stanova i kuća stagnirala, na šta su uticala mala primanja i teška situacija u kojoj je društvo.

Međutim, po rečima stručnjaka, tržište nekretnina u Srpskoj Atini se u proteklom periodu značajno oporavilo. Cene su skočile, a u prvoj polovini 2017. godine prodato je duplo više stanova nego preklane.

Kako kažu u novosadskim agencijama, najviše se traže manji stanovi, poput garsonjera, jednosobnih i jednoiposobnih, koji su idealni za izdavanje. Osim toga, u proteklom periodu primetna je velika zainteresovanost za novogradnju, a posebno za stanove u kojima niko ranije nije živeo, zbog čega i dostižu najvišu cenu na tržištu.

Na vrednost nekretnine utiče lokacija, starost zgrade, spratnost, očuvanost stana, odnosno da li je potrebno dodatno ulaganje, a cena nekretnina raste kako se približava centru.

Atraktivne lokacije su i dalje Grbavica, centar, Limani, Bulevar oslobođenja, Žitni trg, kao i ulice oko Betanije i Riblje pijace. Za garsonjeru ili jednosoban stan na tim mestima neophodno je izdvojiti oko 1.300 do 1.600 evra po kvadradtnom metru, u zavisnosti od starosti zgrade, spratnosti, kao i da li je potrebno renoviranje. U ostalim delovima grada, poput Stare Detelinare, Novog naselja, Adica, Telepa i Podbare, cene stanova su niže 100 do 200 evra po kvadratu.

Interesovanje za stanove u prigradskim naseljima je slabo, iako su cene niže, između 600 i 800 evra po kvadratnom metru.

Kako objašnjavaju u agencijama, sremska obala je doživela procvat kada je u pitanju tržište nekretnina, a najpopularnije lokacije za kupovinu kuća su Sremska Kamenica i Petrovaradin, zbog blizine Novog Sada. Potencijalni kupci u tim delovima grada mogu naći zaista lepe i očuvane kuće, zbog čega su cene skočile, pa se može reći da u nekim slučajevima dostižu vrednost onih u gradu.

Atraktivne lokacije su i dalje Grbavica, centar, Limani, Bulevar oslobođenja, Žitni trg, kao i ulice oko Betanije i Riblje pijace. Cenu kuće kroje brojni uslovi – od toga da li je kuća samostalna na placu, koliki je plac, do toga da li su potrebna dodatna ulaganja. Tako završena porodična kuća, novije gradnje, površine oko 150 kvadrata, koja se nalazi na placu od 500 do 600 kvadratnih metara, košta minimum 120.000 evra.

Iz agencija poručuju da građanima mogu biti od pomoći, pošto proveravaju celokupnu dokumantaciju nekretnine umesto njih. Osim toga, savetuju sugrađane da prilikom kupovine obrate pažnju na to ko je investitor zgrade ako kupuju stan u izgradnji, kao i da se obavezno konsultuju s advokatom ili agencijom zbog mogućih prevara. Prilikom kupovine nekretnine za izdavanje kupci treba da biraju na osnovu lokacije, jer cenu zakupa određuje upravo deo grada u kojem je.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar