Šest milijardi evra neisplaćenih zarada u Sočiju

"Međunarodni olimijski komitet" (MOK) prvi put je javno priznao ozbiljnost problema neplaćenih radnika koji su radili na gradilištima u Sočiju, aktuelnom domaćinu zimske Olimpijade.

- Moguće je da svi radnici nisu u celini isplaćeni – navodi se u današnjem saopštenju "Međunarodnog olimpijskog komiteta".

Procenjuje se, međutim, da oko 500 ruskih građevinskih preduzeća koje kontrolišu ruske vlasti duguju 5,8 miliona evra radnicima koji su radili na gradilištima u Sočiju. MOK pokušava iza kulisa da postigne dogovor oko isplata zaostalih plata, ali za sada prilično bezuspešno.

- MOK je preduzeo odlučne korake u saradnji sa organizacijom Zimske olimpijade 2014. kako bi pokušao da reši pitanje neisplaćenih radnika. Moramo da pokažemo odlučnost i volju – navodi se u sopštenju.

Radnici koji su radili na olimpijskim gradilištima u Sočiju većinom su migranti prepušteni na milost i nemilost poslodavcima. Oni su radili bez potrebnih dozvola za rad u teškim uslovima. Do sada je samo 600 radnika podnelo tužbe zbog neisplaćenih zarada.

Prema proceni nevladine organizacije "Hjuman Rajt Voč" (HRW), na destine hiljada radnika došlo je da radi u Soči na izgradnji olimpijskih objekata.

- Eksploatacija radnika migranata baca senku na ovogodišnju zimsku Olimpijadu. Veoma smo zadovoljni što je MOK najzad izvršio pritisak na ruske vlasti da najzad preduzmu mere protiv preduzeća koja nisu isplatila radnike – izjavila je direktor HRW.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar