Samo osiguranje štiti od elementarne nepogode

Vlasnica stanova mogu da se zaštite od prirodnih katastrofa
Za samo dva dinara po metru kvadratnom građani se mogu zaštiti od požara, izliva vode, provalne krađe, udara groma...

Olujne kiše praćene gradom ovih dana su u nekoliko navrata izazivale potoke vode niz ulice prestonice, ali ni stanovi nisu ostali pošteđeni. Primer sugrađanke iz NJegoševe ulice, na čijoj terasi je došlo do začepljenja odvoda kada je poplavljen stan koji se nalazio ispod njenog, samo je jedan u nizu događaja gde su građani u nedoumici ko poplavatreba da nadoknadi štetu.

- Do plavljenja komšijskog stana došlo je jer je pao peškir koji se nalazio na žici za sušenje veša i zapušio odvod. Voda na terasi se prelivala u stan ispod mog, koji je ubrzo poplavljen, a čak je malo nedostajalo da se obruši plafon, pa bi šteta bila daleko veća - rekla nam je sugrađanka i zapitala da li je u tom slučaju dužna da nadoknadi štetu.

Kako Glas saznaje u Javnom stambenom preduzeću, vlasnici stanova sami nadoknađuju štetu ukoliko nisu osigurani, dok su oni odgovorni za sve zajedničke prostorije u stambenim jedinicama.
- Ukoliko se dogodi neki kvar ili hitna intervencije na cevima, fasadi, krovu i svemu onom što spada u zajedničke prostorije, u našoj je nadležnosti. To su intervencije čija popravka je do 30.000 dinara, ali naravno sve to zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, ukoliko se nešto dogodi u stanovima, to nije u našoj nadležnosti, već vlasnika stana - rekao je u izjavi za Glas Aleksandar Stamenković, direktor Javnog stambenog preduzeća.

Međutim, veliki problem predstavlja to što većina naših sugrađana nije osigurana od elementarnih nepogoda iako je to, kako ističu u "Dunav osiguranju", jedno od najjeftinijih oblika osiguranja.
- U ovu osnovnu vrstu osiguranja ili paket rizika spadaju štete izazvane požarom, ali i drugih opasnosti u koje spadaju oluje, nepogode, udari groma, pad letelice... Moguće je osigurati stan i od dopunskih rizika, kao što su izlivi vode i vodovodnih i kanalizacionih instalacija - objasnila je Milica Slijepčević iz Informativne službe "Dunav osiguranja". Ona je dodala da se građani, između ostalog, mogu osigurati i preko uplatnica infostana.

- Za samo dva dinara po metru kvadratnom svi građani se mogu zaštiti od požara, izliva vode i provalne krađe. Po nastanku štetnog događaja dovoljno je da osiguranik telefonom prijavi štetu, a za sve ostalo zadužena je naša osiguravajuća kuća - naglasila je Slijepčevićeva i dodala da kompanija "Dunav osiguranje" u prestonici osigurava 185.000 stanova, dok sve ostale osiguravajuće kuće zajedno osiguravaju pet odsto od ukupnog broja stanova - zaključila je Slijepčevićeva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar