Šabac razmišlja o gradnji luke na Savi

Kad je Gospodar Jevremova ulica u Šapcu prošle godine proglašena za najlepšu u Srbiji, maliciozna opozicija i pojedinci su još više počeli da lokalnoj vlasti „nabijaju na nos” kako samo brinu o centru grada. Međutim, činjenice o investicijama proteklih godina to demantuju.

- Nama se zaista ne može staviti na dušu da smo gradili i radili zarad skupljanja političkih poena. Da je tako ne bi se desilo da posle velikih ulaganja u infrastrukturu prigradskih naselja, baš tu bude manja podrška demokratskom predsedniku Tadiću. Bilo je loših političkih ideja da tim delovima opštine treba redukovati ulaganja, što sam sa odbio - priča Miloš Milošević, predsednik opštine Šabac.
Da je politička volja bila važnija od života sigurno se ne bi desilo da u ovih sedam godina u izgradnju lokalnih puteva i njihovo održavanje izdvojimo 35 puta više novca nego što je to činila prethodna vlast, kako piše Blic.
- Znate li da je od drugog svetskog rata pa u narednih 60 godina asfaltarino 150 kilometara lokalnih i 20 kilometara malskih puteva, a samo u dve poslednje godine 40 kilometara lokalnih i 90 kilometara seoskih puteva i ulica! A to je očito bilo od obostranog interesa, jer na dinar građana prigradskih naselja iz budžeta se davalo dva dinara - kaže Milošević.
Rast ulaganja je najizraženiji u izgradnji i rekonstrukciji gradskih ulica, od dva miliona u 2000. do 230 miliona u prošloj godini! Za opštu komunalnu potrošnju, javnu higijenu, zelenilo, rasvetu... iz budžeta je, usmereno pet puta više novca. Značajna su ulaganja u distributivnu gasnu mrežu, pa je u poslednje četiri godine izgrađeno oko 160 kilometara gasne mreže, čime je omogućeno priključenje na gas 12.000 domaćinstava.
Primetno je da se lokalna vlast u Šapcu konstruktivno i mudro naslanjala i na pomoć države. Kad su prethodne tri godine građeni fekalni kolektori u prigradskim mesnim zajednicama (8,5 miliona evra), pola novca je obezbeđeno preko Direkcije za vode, a pola iz opštinske kase. Time je građanima sa oboda grada omogućeno da se relativno jeftino (600 evra po domaćinstvu) priključe na kanalizacionu mrežu. Ovo je tek pola posla, smatra predsednik opštine, jer je samo započeta gradnja kapitalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za šta će do kraja morati da se uloži novih 8,5 miliona evra.
Samo u komunalno opremanje zemljišta u severozapadnoj radnoj zoni uloženo je oko dva miliona evra, a taj prostor, u koji su već počele da stižu strane firme, ove godine će biti najveće gradilište među industrijskim zonama u Srbiji, sa ukupnim ulaganjem od sedam miliona evra. Reč je o novcu iz NIP-a i opštinskog budžeta.
Sadašnja vlast ostaje „dužna” Šapčanima izmeštanje gradske deponije. Usporavanje postignutog dogovora o gradnji regionalne deponije u opštini Sremska Mitrovica, za dva grada ide na dušu Sremcima i ima političku pozadinu.
Ozbiljna tema za razmišljanje loklanoj vlasti jeste gradnja luke. Jer kroz istoriju Šabac je najveći procvat beležio kao lučko mesto na Savi. Gradnja luke nisu samo nova radna mesta, već i značajna baza za ukupan ekonomski razvoj severozapadne Srbije, pogotovo kad se zna da Hrvati imaju plan da plovnim putem spoje Dunav i Savu. Otuda će biti vitalno važna ovogodišnja republička investicija u čišćčenje korita Save i poboljšanje plovnosti od Beograda do Mrđenovca. Uz dogovorenu gradnju autoputa (do 2012.) Novi Sad - Republika Srpska, koji bi Šabac povezao sa autoputem Beograd-Zagreb, zaokružila bi se tzv. intermodalna zona: brod-voz-kamion.
- Aerodrom nam neće trebati, letećemo od zadovoljstva što živimo u prvoj varoši Srbije - kaže u šali gradonačelnik Milošević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar