Šabac daje 17 miliona dinara za unapređenje energetske efikasnosti u stambenim zgradama

Šabačka lokalna samouprava uložiće tokom leta 17 miliona dinara u projekte energetske efikasnosti u stambenim zgradama, a isto toliko novca daće i stanari.

Prema rečima direktorke Javnog stambenog preduzeća "Stan" Ljiljane Jovanović, projektom je obuhvaćeno sedam višespratnica na kojima će biti urađena izolacija zidova, kao i krovova ako je potrebno.

- Ove sezone predviđeno je sedam zgrada za izolaciju, među kojim i dva solitera sa po 13 spratova. Prvi put fasadu obnavljamo i u najvećem stambenom bloku "Benska bara", i to na dve lokacije", rekla je Jovanovićeva.

Ona je naglasila da se projekat energetske efikasnosti zgrada kolektivnog stanovanja ne reklamira u medijima, jer "građani više veruju jedni drugima".

- Kada smo 2010. godine počeli projekat, već naredne sezone stanari susednih zgrada su znali da su uštede u energiji visoke, a videli su i lepe fasade kod komšija. To je bila najbolja reklama - rekla je Ljiljana Jovanović.

Građanima je omogućeno da svoj udeo u obnovi i izolaciji fasada plate na 24 rate. Nakon oblaganja fasada, ušteda u potrošenoj energiji za grejanje i hlađenje stambenih prostora je od 25 do 40%, navode u JSP "Stan".

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar