Risan

Risan (lat. Risinium; grč. Rhizon) je gradsko naselje u opštini Kotor u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2003. bilo je 2.083 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 2.047 stanovnika).

Istorija grada

Risan je mali gradić u Bokokotorskom zalivu i jedno od najstarijih naselja na Mediteranu. Preciznije grad datira iz III veka pre Hrista i osnovan je od strane Ilirskih plemena koja su doživela najveći napredak pod vođstvom kraljice Teute koja je vladala na teritoriji današnjeg Risna. Tokom vekova Risan je iskusio mnogo nevolja i preživio više različitih osvajača. Posle Ilira došli su Rimljani, Venecijanska republika i Otomansko carstvo, i upravo zbog toga Risan danas predstavlja jedan od značajnijih istorijskih centara u Crnoj Gori, posebno zbog kulturne zaostavštine Rimskog carstva. Grad ima oko 2.500 stanovnika i smešten je u središtu Bokokotorskog zaliva u neposrednoj blizini Perasta i Kotora.

Demografija

U naselju Risan živi 1692 punoletna stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 42,4 godina (39,3 kod muškaraca i 44,8 kod žena). U naselju ima 589 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,03.

Stanovništvo u ovom naselju veoma je heterogeno, a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar