Restitucijom vraćeno 275 nekretnina

Ukupno 275 nekretnina vraćeno je u Novom Sadu do kraja septembra bivšim vlasnicima, ili njihovim naslednicima, oduzetih posle Drugog svetskog rata, pokazuju najnoviji podaci Agencije za restituciju.

Najviše je vraćeno poslovnih prostora, ukupno 235. Slede stanovi, kojih ima 24, i manje ili veće zgrade, njih 16.

Po broju vraćenih nekretnina ispred Novog Sada je samo Beograd, a najznačajnija su zdanja Visoke škole za obrazovanje vaspitača, u Ulici Petra Drapšina, odnosno Baletske škole, u Jevrejskoj ulici. One su posle Drugog svetskog rata nacionalizovane od Jevrejske opštine Novi Sad, kojoj su sada i vraćene. Uz to, deo lokala i stanova vraćen je u Tanurdžićevoj palati.

Osim zgrada, lokala i stanova, doneto je i više rešenja o vraćanju građevinskog, poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Bivšim vlasnicima iz Novog Sada je tako vraćeno nešto više od 25.000 kvadratnih metara građevinskog zemljišta, oko 9.000 kvadrata šuma i 4.000 kvadrata oranica.

- Zadovoljni smo, naravno, što nam je najzad vraćeno ono što nam i pripada, ali prosto želimo da ostanemo u anonimnosti u kojoj smo bili svih prethodnih decenija - objasnio je Novosađanin, čija je porodica uspela da povrati dva stana u centru grada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar