Reforma pravosuđa privremeno usporila prodaju stanova

Od ponedeljka će u Beogradu raditi tri šaltera za overu ugovora, a novi kompjuterski program obezbediće sigurnost na tržištu nekretnina

Tržište nekretnina je potpuno blokirano zbog reforme pravosuđa, tvrdi Kaća Lazarević, suvlasnik agencije „Alka“. U Ministarstvu pravde kažu da će se od ponedeljka overe kupoprodajnih ugovora za teritoriju Beograda obavljati na tri šaltera, u dve smene, i da građani do kraja meseca mogu očekivati efikasnost službe overe i mnogo veću sigurnost prilikom kupovine stana.

­ Tržište nekretnina uvek oživi tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kada veliki broj ljudi iz inostranstva dolazi ovde na odmor i želi da kupi ili proda stan. Imaju ograničeno vreme i žele da ostave punomoćje svojim rođacima i advokatima, a nisu u mogućnosti da to učine zbog velike gužve na šalteru. Osim toga, mnogi građani su želeli da u Novu godinu krenu sa novim stanom. Za celu teritoriju Beograda radi samo šalter u jednoj maloj baraci pored zgrade bivšeg Četvrtog opštinskog suda u Novom Beogradu. Gužve su nezamislive. Redovi se stvaraju već od šest sati ujutru i dele se brojevi, koji dolaze na red tek u roku od dva dana ­ rekla je juče za „Politiku“ Kaća Lazarević.

Da je red pred šalterom juče formiran još u šest ujutru, potvrdili su nam i radnici u zgradi bivšeg Četvrtog opštinskog suda u Bulevaru Mihajla Pupina u Novom Beogradu. Služba overe radi u dve smene, do 19 časova, ali još nema telefonsku liniju.

Pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić ističe da će već od ponedeljka početi sa radom službe overe u zgradama bivšeg Trećeg opštinskog suda Timočkoj i bivšeg Petog opštinskog suda u Ustaničkoj ulici. Kaže da je šalter u Novom Beogradu 4. januara imao problem sa novim pečatima, ali da je taj problem rešen.

­ Zakon o izmenama i dopunama Zakona o prometu nepokretnosti stupio je na snagu 6. januara. Njime je uvedena obaveza suda da informatičkim putem vodi evidenciju o svakom ugovoru. Prilikom svake overe, ulaskom u bazu podataka se utvrđuje da li je nekretnina već prodata. Šalterski službenik ima pravo da odbije overu ako već postoji overeni ugovor o prodaji konkretnog stana, ukoliko nije u međuvremenu raskinut. To je upravo velika prednost za građane, jer sprečava višestruku prodaju stanova i pruža veću sigurnost na tržištu nekretnina ­ rekao je juče za „Politiku“ Vojkan Simić.

Dejan Pašić, pomoćnik ministra pravde za operacije i tehnologije, kaže da je ministarstvo sprovelo obuku za sve zaposlene koji rade na overama ugovora u sva 34 osnovna suda u Srbiji.

­ Beogradski sudovi su već umreženi, a predsednica Prvog osnovnog suda donela je odluku da od ponedeljka, 11. januara, počnu sa radom i šalteri za overe u zgradama bivšeg Trećeg opštinskog suda u Timočkoj 15 na Crvenom krstu, i bivšeg Petog opštinskog suda u Ustaničkoj ulici na Voždovcu. Tokom vikenda će biti završeni neki infrastrukturni radovi na šalterima i instalacijama, koji su u toku ­ rekao nam je Dejan Pašić.

Prodavac i kupac nekretnine podnosiće sva dokumenta u vezi sa kupoprodajom, a službenik suda će u bazu podataka unositi sve podatke o prodavcu, kupcu i nekretnini. Tek ako je sve u redu, obavlja se overa ugovora o kupovini odnosno prodaji.

­ Tako će biti sprečene sve eventualne zloupotrebe i slučajevi da jedna nekretnina bude prodata više puta, a toga je bilo. Svi sudovi u Srbiji će do kraja januara imati pristup jedinstvenoj bazi podataka koja će obezbediti da prodaja jedne nekretnine bude overena samo u osnovnom sudu na čijoj se teritoriji ta nekretnina nalazi. To je veliki korak ka obezbeđenju veće pravne sigurnosti na tržištu nekretnina ­ kaže Pašić.

Suvlasnica agencije „Alka“ ipak sumnja u efikasnost budućeg sistema overa jer postoje nova pravila za prodaju stanova u izgradnji, a osim toga, kako kaže, teško je zamisliti ljude u sudskim pisarnicama koji su do juče radili sa olovkom i pečatom, kako sada brzo obavljaju overe na kompjuterima.

­ Osim toga, u toku je štrajk u Republičkoj geodetskoj upravi, zbog najave da će otpustiti 500 radnika, tako da u katastru nije moguće dobiti vlasnički list. Zbog svega ovoga trpi i budžet. Umesto da se u budžet sliva novac od prodaje nekretnina, ovakva situacija je dovela do potpune blokade tržišta ­ kaže Kaća Lazarević.

Portparol Prvog osnovnog suda u Beogradu, sudija Ivana Ramić, potvrđuje da će sva tri šaltera za overe ovog suda početi da rade od ponedeljka.

­ Time će gužve biti svedene na jednu normalnu meru. Novi kompjuterski program, čija je instalacija pri kraju, veoma je bitan za sigurnost građana kada je reč o prometu nekretnina. Svi zaposleni u sudu su maksimalno angažovani i očekuje se da će od ponedeljka službe overa normalno funkcionisati ­ kaže Ivana Ramić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar