Raste promet nekretnina

Iako se stalno gradi, Beogradu nedostaju stanovi. I zaposleni u agencijama koje se bave prometom nekretnina tvrde da je ponuda starih stanova nedovoljna da podmiri potrebe. U poslednje vreme građani Srbije, pre svega, zahvaljujući kreditima, više kupuju kvadrate koji nekada i život znače.
- Promet nekretnina u Srbiji jeste u stalnom porastu, ali ima dosta nedoumica čijim otklanjanjem bi se posao obavljao brže i efikasnije. Pre svega, nedostaje odgovarajuća zakonska regulativa. Uskoro bi i to trebalo da bude rešeno - kaže Tomislav Sekulić, predsednik Udruženja posrednika za promet nekretnina i vlasnik agencije Evropa ekskluziv.

Prema njegovim rečima, u pripremi je novi zakon o prometu nepokretnosti, a osnovni cilj Udruženja je da aktivno učestvuje u njegovoj pripremi. Upravo posrednici, dakle agencije koje se bave prometom nekretnina u praksi se susreću sa (ne)rešivim problemima.

- Na primer, neretko se dešava da se jedan isti stan sa različitim cenama nalazi u ponudi pet i više agencija! U svetu je to nezamislivo - ističe naš sagovornik. U većini zapadnih zemalja i u Americi kupoprodaju nekretnina obavljaju isključivo agencije sa licencom koje uredno plaćaju porez. Vlasnik nekretnine posao može da poveri samo jednoj agenciji. Pored toga, dešava se da na zgradi stoji oglas da vlasnik želi da proda stan bez posrednika. U tom slučaju svim potencijalnim kupcima savetujem da budu obazrivi. Poznato je da vlasnik stana ne plaća proviziju agenciji, dakle ako neko želi da proda stan bez posrednika, postoji neki razlog. Ili nema kompletnu dokumentaciju, ili je stan pod nekim teretom. Upravo zato da bi se izbegle neželjene situacije, odnosno prevara kupca, posao treba poveriti stručnim licima.

Kod kupoprodaje nepokretnosti dešavaju se razne stvari što jedan dobar stručnjak može na vreme da primeti i ukoliko je moguće ispravi nepravilnost ili savetuje kupcu da odustane od kupovine ukoliko je, na primer, vlasništvo stana sporno.

Tomislav Sekulić upozorava i na rad takozvanih sumnjivih agencija.

- Nažalost, neretko se dešava da se pojavi izbezumljeni kupac koji traži pomoć. Kad bi svi mediji poštovali zakon o oglašavanju bilo bi nemoguće da se pojavljuju oglasi agencija koje nemaju dozvolu za rad. Narod nema dovoljno novca i kad vidi neki oglas u kome se nudi stan po „izuzetno povoljnoj ceni“ sve mu se učini primamljivim i, nažalost, u želji da što pre dođe do krova nad glavom, ne razmišljajući daje novac. Kad se ispostavi da je ostao i bez stana i bez novca, kasno je. Do vlasnika „agencije“ više ne može da dođe, a u stan ne može da uđe. To su strašne stvari. Sudski proces može da traje godinama, a prevareni kupac teško može da povrati svoj novac. Zato kupci treba da vode računa o tome kome poveravaju posao. Ponavljam, bitan je odabir proverene agencije sa licencom. Tačno je da će kupac za to platiti proviziju, ali će biti siguran. To je najbitnije.

U poslednje vreme sve je više onih koji kupuju iz kredita, a kad se odluče za stari stan neretko nailaze na prepreku vezanu za uknjižbu. Poznato je da banka odobrava kredit samo za stan koji je uknjižen. Prema najnovijim podacima, od pola miliona stanova, koliko ima na teritoriji Beograda, uknjižena je samo trećina!

- I tu se stvari pomeraju nabolje. Novi Beograd prednjači u pozitivnom smislu. Uknjižena je većina stanova u blokovima 45, 61, 62, 63, 64, 70... To je za svaku pohvalu jer, između ostalog, znatno olakšava posao kupoprodaje nekretnina. Dosta je učinjeno i u opštinama Stari grad, Vračar i Rakovica.

Naš sagovornik je, takođe, istakao i da su stanovi na Vračaru najtraženiji, ali i najskuplji:

- Cene kvadrata na ovoj lokaciji, posebno pored Hrama Svetog Save, kreću se od 2.500 do 3.500 evra u luksuznoj novogradnji. Ipak, prosečan građanin to sebi ne može da priušti. Trenutno su najtraženiji manji stanovi čija se vrednost kreće oko 50.000 evra. Kupci su uglavnom intelektualci srednjih godina, lekari, prosvetni radnici, koji trenutno žive kao podstanari a novac su obezbedili putem kredita - zaključuje Tomislav Sekulić.

Dakle, stanovi se sve više kupuju, a i novi zakon će, svakako, kad bude donet pospešiti promet nekretnina. Što je još važnije, zaustaviće rad nesavesnih i neprofesionalnih posrednika i sprečiti prevaru lakovernih i naivnih kupaca.

izvor: politika

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar