Radovi počinju u avgustu

Priprema se izgradnja stanova na Voždovcu

Ispitivanje terena je završeno, urbanistički projekat je spreman, priprema se dokumentacija za lokacijsku i građevinsku dozvolu i ako sve bude po planu, izgradnja novog naselja sa 5.367 stanova na lokaciji kasarne „4.juli“ na Voždovcu, počeće do kraja avgusta. Kako „Blic“ saznaje, kvadrat će biti jeftiniji od 1.200 evra, a stanove će moći da kupe svi građani, putem oglasa koji će biti objavljen do septembra.

Urbanistički zavod uradio je projekat za izgradnju stanova na lokaciji stare kasarne „4. juli“, gde će investitor biti država, odnosno Građevinska direkcija Srbije. Gradiće se ukupno 526 hiljada kvadrata, odnosno 5.367 stanova, svih struktura, od garsonjera do „penthausa“. Gradska komisija za planove trebala bi urbanistički projekat da usvoji 22. jula, a do tada, uporedo će se raditi glavni i idejni projekat.

- Već 23. jula biće spremna lokacijska dozvola, a zatim ćemo tražiti faznu građevinsku dozvolu. Sve ove dozvole, biće izdate u Ministarstvu za prostorno planiranje, po hitnom postupku, kako se ni jedan dan ne bi izgubio zbog administracije. Početak gradnje, kako trenutno stvari stoje, biće 26. avgusta. Do tada ćemo uraditi sve pripremne radove, uvesti infrastrukturu i očekujemo da će ceo projekat biti završen za 16 meseci - objašnjava Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja.

U međuvremenu, biće raspisani tenderi za izvođače radova, ali po novom Zakonu o pomoći građevinskoj industriji. To znači, da će za posao moći da konkurišu velika domaća preduzeća, koja mogu da angažuju podizvođače. Celokupna parcela biće podeljena na 15 delova, na svakom delu radiće po jedno preduzeće i procena je da će biti upošljeno oko 20 hiljada radnika, što će znatno pokrenuti celokupnu građevinsku industriju. Takođe, ukoliko izvođač radova „probije“ rokove, posao odmah dobija drugo preduzeće. Na gradilištu će se koristiti minimum 70 odsto građevinskog materijala koji je proizveden u Srbiji. Osim stanova i komercijalnog prostora, po najvišim ekološkim standardima biće izgrađena dva obdaništa, dve škole, Dom zdravlja, sportsko rekreativni sadržaji, zelene oaze, odnosno sve što je potrebno za naselje u kom će živeti 20.000 ljudi.
- Sa prodajom ćemo krenuti odmah po dobijanju građevinske dozvole, odnosno već krajem avgusta. Prva useljenja će biti u decembru 2011. godine, a očekujem da će naselje potpuno „zaživeti“ do marta 2012. Za kupovinu stana će moći svi da konkurišu, stan će kupiti onaj ko prvi da ponudu, s tim što onaj koji kupuje prvu nekretninu, neće morati da plaća PDV. Javilo nam se do sada već stotinu ljudi, koji se interesuju ili žele da kupe stan. U toku nedelje imamo sastanak sa poslovnim bankama, koje su izuzetno zainteresovane za ovaj projekat i više ništa ne može sprečiti realizaciju ovog državnog projekta - priča Oliver Dulić.
Stanove u ovom naselju moći će da kupe svi građani, uz pravilo da samo jedan član porodice može da kupi jedan stan. Građani će stanove moći da kupe putem subvencionisanih i komercijalnih kredita. Ministarstvo odbrane ustupilo je zemljište kasarne, pa će 21 odsto od izgrađenog stambenog i komercijalnog prostora pripasti ovom Ministarstvu.
- Prema našoj računici i dogovorima sa bankama, za stan od 60 kvadrata mesečna rata bi bila oko 150 evra. To je za većinu građana pristupačno i mislim da će na ovaj način mnogi doći do stana - dodaje Dulić.

Dulić: Kupujem ovde stan
Da bi potvrdili ozbiljnost i veru u ovaj projekat i kako bi ohrabrili ljude da uđu u kupovinu stanova u ovom naselju, ja ću među prvima biti koji ću se kreditno zadužiti i kupiti jedan stan - najavio je Oliver Dulić.
Gradnja i na placu IMT
Kako saznajemo, po istom principu kao na Voždovcu, država će sledeće godine početi sa prikupljanjem dokumentacije i projektovanjem stanova i na Novom Beogradu, na mestu stare fabrike IMT. Na ovoj lokaciji, koju graniče Gandijeva ulica, Omladinskih brigada i Zemunska ulica, slične je veličine kao „4. juli“ na Voždovcu i može biti izgrađeno oko pet hiljada stanova. Pošto izgradnja ovog naselja nije hitna, priliku da učestvuju u ovom projektu imaće najbolji arhitekti Srbije i biće na konkursu će biti birano najlepše idejno rešenje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar