Prvo javno rušenje nelegalnog objekta površine 2.000m²

Rušenje nelegalnog objekata površine 2.000 kvadratnih metara, koji se nalazi u Alaskoj ulici u Zemunu, u neposrednoj blizini OŠ „Sonja Marinković”, započeto je juče (24.10.2018). Sekretarka za inspekcijske poslove Grada Beograda Sonja Podunavac potvrdila je da je u pitanju prvo javno rušenje objekta ove kvadrature, ali i najavila da će sa tom praksom biti nastavljeno u svakom pojedinačnom slučaju gde postoje zakonski uslovi za izvršenje rešenja.

Ona je potvrdila da je od trenutka kada je gradska građevinska inspekcija donela rešenje o uklanjanju objekata do izvršenja prošlo 15 godina.

– Bahati investitor je koristio sva moguća pravna sredstva i zakonske mogućnosti za odlaganje, odnosno sprečavanje rušenja ovih objekata koji su ugrožavali bezbednost dece. Očekujemo da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju, koji su upravo u skupštinskoj proceduri, omogućiti efikasnije delovanje inspekcijskih službi, ali i kažnjavanje bahatih investitora koji su se ogrešili o zakon. Izmene zakona obezbediće efikasniji pristup ovoj problematici kako se više ne bi dogodilo da se na izvršenje rešenja o rušenju bespravno sagrađenog objekta na javnoj površini čeka 15 godina – rekla je Sonja Podunavac.

Prema njenim rečima, izmenama zakona biće omogućeno uklanjanje svih bespravnih objekata, ali će prioritet biti oni koji se nalaze na javnim površinama i koji ugrožavaju bezbednost građana.

– Postoji mnogo rešenja o uklanjanju nelegalnih objekata, ali je problem do sada bio što su investitori nakon odbijenih zahteva o ozakonjenju pokretali upravne sporove koji su trajali dugo. Ovo je bio jedan od takvih slučajeva gde se investitor žalio na rešenje o ozakonjenju, potom je odbijen od resornog ministarstva, nakon čega je pokrenuo upravni spor i tek po pravosnažnosti presude stekli su se uslovi za rušenje objekta. Uskoro bi trebalo da bude formirana jedinstvena služba koja će u saradnji sa opštinama prikupiti informacije o broju donetih rešenja o rušenju nelegalnih objekata – najavila je Sonja Podunavac.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar