Prvi agenti sa licencom u januaru 2015. godine

Polako se bliži oktobar koji će, osim studentima, ove godine biti važan i svim nekretninašima u našoj zemlji. Naime, kako je najavljeno i, novim Zakonom o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, propisano, agenti će morati da polažu stručni ispit.

Rešenje ministra trgovine, turizma i telekomunikacija utvrđeno je da prvi ispitni rok traje do 22. oktobra 2014. do 22. januara 2015. godine. Pismeni deo ispita će biti održan u novembru ili decembru, a usmeni u januaru 2015. godine.

Takođe, pre samog polaganja biće utvrđena i ispitna lista kao i Rešenje kojim se, između ostalog, precizira i sastav ispitne komisije.

Polagaće se četiri „predmeta“

Ono što je svakom agentu, koji će polagati stručni ispit, najvažnije jeste šta spremati i odakle. Kako je propisano Pravilnikom o polaganju stručnog ispita, polagaće se četiri predmeta, odnosno ispitne oblasti i to:

1) pravni okvir u vezi sa posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti;
2) finansijski i poreski aspekti posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti;
3) menadžment u posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti;
4) osnove prostornog planiranja i izgradnje.

Program stručnog ispita može se preuzeti sa sajta Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija (rubrika: dokumenti/podzakonska akta), a uz svaki modul, za sva četiri predmeta, naveden je i spisak literature i pravnih izvora.

Kandidati mogu sami spremati ispit, a mogu i pohađati kurseve koje organizuju razne obrazovne institucije i asocijacije. Takođe, kako je najavljeno na skupu u PKS i ova institucija će organizovati kurseve za pripremu istpita za posrednike, o čemu će kandidati biti obavešteni na sajtu www.pks.rs.

Ispit se sastoji iz pismenog i usmenog dela

Stručni ispit sastoji se od pismenog i usmenog dela i sprovodiće ga komisija koju čine predsednik, četiri člana i sekretar.

Pismeni deo stručnog ispita polaže se u trajanju od najviše tri sata, a na testu će kandidati odgovarati pismeno na postavljena pitanja iz četiri navedena predmeta. Smatra se da je kandidat položio test ukoliko je tačno odgovorio na najmanje 60% od ukupnog broja pitanja iz svakog predmeta. Nakon položenog pismenog sledi usmeni deo ispita.

Na usmenom delu stručnog ispita, članovi ispitne komisije postavljaju kandidatu pitanja iz četiri ispitne oblasti i na osnovu odgovora ocenjuju njegovu osposobljenost za obavljanje poslova posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti. Usmeni deo stručnog ispita trajaće najviše 30 minuta po kandidatu, a komisija će odmah po završetku ispita saopštiti rezultat, tako da će se odmah znati da li je ispit položen ili ne.

Nakon položenog pismenog i usmenog dela, tj. stručnog ispita, Ministarstvo kandidatu izdaje uverenje o položenom stručnom ispitu, u pismenom obliku, u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnog spiska.

Taksa za polaganje ispita 14.000 RSD

Taksa za polaganje stručnog ispita je već utvrđena i iznosi 14.000 dinara po kandidatu i ispitnom roku. Takođe, predsednik, članovi i sekretar Ispitne komisije imaju pravo na naknadu za rad u Ispitnoj komisiji, u iznosu od 900 RSD po kandidatu koji polaže usmeni deo stručnog ispita.

Kako bi se izašlo u susret agentima u unutrašnjosti, Ministarstvo je najavilo da sledeće godine planira da sprovede pismeni deo ispita i u gradovima širom Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar