Prva useljenja u martu 2012.

Počela izgradnja jeftinih stanova na Voždovcu

Pripremni radovi na izgradnji 4.578 jeftinih stanova na mestu stare kasarne „Stepa Stepanović“ na Voždovcu počeli su juče rušenjem vojnih objekata na placu kasarne. Kvadrat stana koštaće najviše 1.290 evra, prodaja počinje u oktobru a prva useljenja očekuju se u martu 2012.godine, najavio je ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliver Dulić.

Sredstva za izgradnju obezbeđena su uz pomoć programa Vlade Srbije za podsticaj masovne stanogradnje, a investitor projekta je Građevinska direkcija Srbije.
- Ovo je veliki dan za građevinsku operativu i najveći projekat gradnje u Srbiji ikada. Mnogim ljudima će omogućiti da dođu do krova nad glavom po ceni znatno nižoj od tržišne. Prema našoj računici, za veći stan jedne četvoročlane porodice mesečna rata biće koliko i kirija za neki mnogo manji stan - rekao je Dulić.

Preduzeće „Energoprojekt“ juče je počelo radove na rušenju objekata u kasarni, koja je zatvorena još 2006. godine. Ministarstvo odbrane ustupilo je zemljište za ovaj projekat, pa će 21 odsto izgrađenog stambenog i poslovnog kompleksa pripasti ovom Ministarstvu. Stanove veličine od 30 do 70 kvadrata već je rezervisalo i oko 3.500 građana.
- To što su rezervisali ne znači i da su kupili, već stekli pravo preče kupovine. Pravo na rezervaciju imaju svi punoletni građani. Sve koji pošalju rezervacije, Građevinska direkcija Srbije će pozvati da im ponudi potpisivanje ugovora i uplatu kapare, koja iznosi pet odsto od ukupne vrednosti stana - kaže Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije Srbije.
On kaže da je pravilo da će samo jedan član porodice moći da kupi jedan stan. Početak radova na izgradnji stanova očekuju se u oktobru kada će početi i njihova prodaja.
- Stanovi će imati takozvane ‚‘sendvič‘‘ zidove sa termo blokovima i izolacijom, svaki će plaćati grejanje po utrošku, a posedovaće i najmodernije telekomunikacione servise. Ceo projekat vredi 250 miliona evra, a samo će na plate građevinskih radnika otići 70 miliona. Oko 150 miliona evra uložiće se u nabavku domaćih materijala - ističe Grujić.
Ukupna površina kompleksa je oko 500.000 kvadrata, a stambeni prostor trebalo bi da obuhvati oko 360.000 kvadratnih metara i predviđen je za stanovanje 20.000 ljudi. Pored stanova, na toj lokaciji biće izgrađeno 177 lokala, dve škole i dva obdaništa, zdravstveni centar i drugi prateći objekti.
- Osim hiljade građana koji će kupiti stanove po veoma niskim cenama, korist od ove investicije imaće i državni budžet. Samo od naplate poreza u prometu roba i usluga u svim fazama gradnje država će inkasirati 45 miliona evra. I Grad Beograd će na ime naknada za građevinsko zemljište prihodovati više od dve milijarde dinara – rekao je Grujić.
Ministar Dulić najavio je da će početkom sledeće godine biti pokrenuti slični projekti i u ostalim većim gradovima u Srbiji, gde postoji nedovoljno iskorišćenog vojnog zemljišta. Prema njegovim rečima, trenutno se vode pregovori za gradnju jeftinih stanova na još nekoliko vojnih lokacija u Beogradu, kao i za dobijanje zemljišta fabrike „IMT“ koje bi takođe bilo pogodno u te svrhe.

Protest bivših vlasnika zemljišta koji traže obeštećenje

Više od 50 građana, bivših vlasnika zemljišta, na kojem se nalazi kasarna, koje im je oduzeto nakon Drugog svetskog rata, juče su protestovali ispred glavnog ulaza, zahtevajući obeštećenje za oduzeto zemljište. Međutim pregovori koje su vodili sa ministrom Dulićem, nisu urodili plodom, rekao je Živorad Životić, predstavnik bivših vlasnika.
- Rečeno nam je da na osnovu postojećeg zakona nemamo pravo na naknadu za oduzeto zemljište - rekao je Životić i dodao da su se do sada obratili svim nadležnim institucijama, a da im je odgovorio samo premijer Mirko Cvetković i uputio ih na Ministarstvo finansija.
Oliver Dulić rekao je da bivšim vlasnicima niko ne spori da su oni pre Drugog svetskog rata bili vlasnici tih parcela, ali i da je sada to zemljište na potpuno zakonit način dobijeno za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa.
- Želim da ti vlasnici nađu način da isteraju pravdu, ali kod onih institucija koje su za to nadležne. Oni nemaju pravo da sada sprečavaju gradnju. Nadam se da će usvajanje Zakona o restituciji pomoći rešavanju njihovog problema - kaže Dulić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar