Promet stanova najzad po pravilniku

Beograd - U Srbiji se 23 godine trguje nepokretnostima bez ikakvog pravilnika. Nezvanične procene su da čak 80 odsto ljudi u toj oblasti radi u sivoj zoni.

Taj problem biće rešen pravilnikom po kome će kao agent za nekretnine moći da radi samo onaj ko ima položen stručni ispit i licencu, a agencije za nekretnine moraju da budu registrovane u Ministarstvu trgovine.

Ukoliko kupujete, prodajete ili iznajmljujete stambeni ili poslovni prostor od sada bi trebalo da budete potpuno bezbedni.

Agencija će imati i obavezu da evidentira i dostavi Ministarstvu svaki ugovor.

"Sada ćete imati javni registar, osuiguranje od nastale štete koju može posrednik da napravi, imaćete kome da se obratite ... razne kancelarije koje rade u podrumima, to vreme je prošlo, morate da imate dobar prostor, licencu", kaže Milić Đoković, vlasnik agencije i jedan od autora pravilnika.

Zakonom se jasno određuju uslovi koje posrednik mora da ispunjava. Agencija mora da ima adekvatnu prostoriju i opremu za rad, obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu koju bi posrednik mogao da prouzrokuje nalogodavcu, a osoba koja želi da bude agent mora da ima najmanje srednju stručnu spremu, kao i da položi stručni ispit.

Upravo stručni ispit najviše smeta vlasnicima agencija.

"Oblasti koje su obuhvaćene tom licencom su različite i obuhvataju pravo , urbanizam, arhitekturu, ako ne položimo ne možemo da radimo a onda će se stvoriti sivo tržište", kaže Mile Teofilović, predsednik udruženja agencija.

Da je ispit preobiman smatraju i oni koji su učestvovali u pisanju pravilnika.

"Treba akcenat dati na posrednicki deo, marketing, poslovno ponašanje, to su pravila struke, mi ne treba da budemo pravnici ili arhitekte vec profesionalni posrednici", kaže Milić Đoković.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar