Prodaja stana i porez na kapitalnu dobit

Nakon priče o kupovini novogradnje i plaćanju poreza na dodatu vrednost (PDV), ovom prilikom otkrivamo vam šta sve morate znati o porezu na kapitalnu dobit.

Porez na kapitalnu dobit plaća prodavac i to prilikom prodaje starih stanova (stanova koji su već bili u prometu) onda kada se dobijeni novac od prodaje ne ulaže u kupovinu nove nekretnine. Na taj način kapitalni dobitak predstavlja razliku između prodajne i nabavne cene stana, tj. prihod koji prodavac ostvari prodajom nekretnine.

Ukoliko prodavac, sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti (ne mora biti samo stan, već i kuća, lokal, zemljište) u roku od 90 dana od dana prodaje, tačnije od datuma overe ugovora u sudu, uloži u rešavanje stambenog pitanja, tj. kupovinu nove nekretnine, on se tada oslobađa od poreza na kapitalnu dobit.

Međutim, ako prodavac stana uloži samo deo novca u kupovinu nove nekretnine, biće u obavezi da plati porez na kapitalnu dobit, ali mu se ova poreska obaveza srazmerno smanjuje, navodi se u Zakonu.

Deset godina vlasništva nad stanom oslobađa od poreza

Najnovijim izmenama Zakona o porezu na dohodak građana, od 06. oktobra 2012. godine, ustanovljeno je da svi oni koji imaju nekretninu u vlasništvu neprekidno najmanje deset godina, prilikom prodaje te nekretnine bivaju oslobođeni plaćanja poreza na kapitalnu dobit. Dakle, ukoliko dođe do prodaje takvog stana, vlasnici ne ostvaruju kapitalni dobitak, potvrđeno nam je u Poreskoj upravi Republike Srbije.

Stopa poreza povećana sa 10 na 15 odsto

Istim izmenama Zakona predviđeno je i da se poreska stopa sa nekadašnjih 10 povećava na 15 odsto. To znači da svi oni koji sada prodaju stan, a koji je u njihovom vlasništvu manje od deset godina, moraju da plate porez na kapitalnu dobit i to, skupljih, 15 odsto.

Za stan stečen poklonom ili nasleđem ovaj porez obavezan

Način da se nekretnina stekne poklonom ili nasleđem nije retkost, pa je važno naglasiti da se i kod njihove prodaje mora voditi računa o plaćanju poreza na kapitalnu dobit. Naravno, ako ste taj stan nasledili recimo od svojih roditelja i želite da ga prodate, uglavnom je pitanje kolika suma novca uzima kao nabavna cena, odnosno po kojoj ceni je vaš roditelj taj stan platio, jer ovaj podatak veoma često bude nepoznat. Ako se to i vama dogodi, potrebno je da nadležni poreski organ utvrdi cenu stana i da se ona uzima kao adekvatna i jedina ispravna nabavna cena.

Dakle, bez obzira da li stan prodajte samostalno ili preko agencije za nekretnine, plaćanje poreza na kapitalnu dobit je obaveza. Zato obratite pažnju i na ovaj novčani izdatak prilikom prodaje stana i na vreme pripremite novac, kako se ne biste suočili za neplaniranim troškovima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Prodaja stana i porez na kapitalnu dobit”

  1. Jelena says:

    Da li su oslobodjeni poreza na kapitalnu dobit stanovi koji su otkupljeni pre 24.01.1994?
    Pozdrav

Ostavi komentar