Pristižu rešenja za porez na imovinu građana

Tržišna cena kvadratnog metra prvu zonu iznosi 100. 000 dinara, za drugu 88. 000 dinara, za treću i četvrtu 44. 000 a za petu 36 000 dinara (Dejan Mandić)

Nešto kasnije, nego što je to bilo uobičajeno, na adrese naših sugrađana , poreskih obveznika, ovih dana su počela da pristižu rešenja za porez na imovinu. Prema rečima Dejana Mandića, gradskog većnika zaduženog za budžet i finansije, poreska uprava Grada Novog Sada donela je 140. 578 rešenja o porezu na imovinu za fizička lica i to za Novi Sad i Petrovaradin. Prema Mandićevim rečima ovaj broj je za oko 3. 500 rešenja veći u odnosu na onaj prošle godine, a kako kaže gradski većnik, do kašnjenja od mesec i po dana, došlo je samo zbog izmena Zakona o porezu na imovinu i primene novog sistema obračuna.

- Iako se u medijima pominju samo pojedinačni slučajevi građana koji su dobili uvećan porez na imovinu, važno je da se stvari predstave objektivno i istakne da ima i onih koji će ove godine plaćati manji porez zbog formiranja pet zona koje se uzimaju u obzir prilikom obračuna - ne propušta priliku da ukaže Mandić na svojevrsnu neobjektivnost i neselektivnost kojom se rukovodi javnost u komentarisanju visine poreza od kada su počela da pristižu rešenja fizičkim i pravnim licima - Tu pre svega mislim na na poreske obveznike u Veterniku, Futogu, nekim delovima Telepa, Adicama, Vidovdanskom naselju, Sajlovu i Kaću.

Kako tvrdi Mandić, Gradska poreska uprava je vrednost nepokretnosti odredila značajno ispod one koja proističe iz podataka dobijenih od Republičke uprave javnih prihoda i Zavoda za statistiku.

- Tržišna cena kvadratnog metra prvu zonu iznosi 100. 000 dinara, za drugu 88. 000 dinara, za treću i četvrtu 44. 000 a za petu 36 000 dinara, stoga sam mišljenja da su vrednosti od 900, 800, 400 i 300 evra po kvadratu potpuno realne cene, a u nekim slučajevima i ispod onih tržišnih - uveren je Mandić - Postoje slučajevi gde je porez u odnosu na raniji period uvećan u značajnijoj meri, ali razlog tome leži u činjenici da su pojedini građani ranije koristili situaciju kada je kriterijum kvaliteta nekretnine presudno uticao na obračun i lažirali podatke o svojim nekretninama. Novi Zakon to više ne dozvoljava i kada su uzeti u obzir realni kriterijumi o nekretnini pojedini građani su nezadovoljni.

Bili sumnjičavi ili ne, tek u svakom slučaju od dana prijema rešenja, poreski obveznici imaće priliku da rasprave sva sporna pitanja u vezi sa vrstom i iznosom obaveze u Gradskoj poreskoj upravi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar