Postupak legalizacije nije daleko odmakao

U Srbiji ima oko milion i po nelegalnih objekata, a skoro 40.000 od tog broja nalazi se u Novom Sadu. Postupak legalizacije i posle desetak godina nije daleko odmakao, što za posledicu ima zbunjenost, ne samo građana, već i nadležnih službi. U novosadskoj „Upravi za urbanizam“ kažu da posao moraju da počnu iz početka, prema važećem Zakonu, a novi se već najavljuje.

Većina stanovnika novosadskog naselja Sajlovo nalazi se u postupku legalizacije. Među njima je i Bojan Knežević, koji je zahtev podneo ubrzo nakon što se sa porodicom doselio pre 14 godine. U nizu dokumenata koji su mu sada neophodni, jeste potvrda o parcelizaciji, što će mu biti još jedan trošak na do sada uloženih skoro 2.000 evra na razne papire...

- Mi smo 2011. godine sakupili sve papire i predali i još čekamo odgovor. Spisak papira se vremenom menjao, kao i vlasti, kako na gradskom, tako i na republičkom nivou, narod je plaćao geometre, da bi na kraju rekli: taj dokument više ne treba – objašnjava Bojan Knežević.

Nadležna služba za postupak legalizacije je „Uprava za urbanizam“, za koju posao počinje iz početka za gotovo 39.000 objekata, bez obzira na olakšice koje su najavljivane stupanjem na snagu novog Zakona.

Pored gradske uprave, uključen je i „Zavod za izgradnju grada“, pa se u tom preduzeću utvrđuje naknada za uređivanje građevinskog zemljišta i, primera radi, za kuću u Sajlovu, površine više od 100 metara kvadratnih, cena je skoro četiri i po hiljade dinara po kvadratu. Mnoge je svojevremeno zbunila informacija da se upisom u Katastar rešava pitanje legalizacije, što nije tačno.

U Katastru je moguće registrovati nekretninu, bez obzira na to što ne posedujete upotrebnu i građevinsku dozvolu, ali su zato neophodna druga dokumenta, koja građani dostavljaju često nekompletna. Za sada je na području Novog Sada pozitivno rešeno svega 400 predmeta...

- Rešen predmet podrazumeva da ste upisali pravo svojine na vašem objektu, sa jednim malim teretom, da je za vaš objekat pravo svojine utvrđeno na osnovu Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole. Vi ćete kad-tad morati da izbrišete taj teret u Službi za katastar i da pribavite upotrebnu dozvolu od nadležnih gradskih institucija – objašnjava Radovan Grujičić, načelnik „Službe za katastar nepokretnosti Novi Sad 2“.

Pored te dve dozvole, neophodna su i četiri dokumenta – da je objekat izgrađen pre 11. septembra 2009. godine, da je snimljen, kao i dokazi o imovinsko-pravnim odnosima i pravu svojine na objekat.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Postupak legalizacije nije daleko odmakao”

  1. Jelena Mrkaic says:

    Molim vas u kom vremenskom intervalu i kojim danima mogu da se raspitam za legalizaciju predali smo jos 2009..i od tad nista ili mogu i imejlom

Ostavi komentar