Čačak:Porez za brvnaru isti kao za lokal u centru

Skupština je usvojila odluku po kojoj je čitava teritorija grada svrstana u jednu zonu za oporezivanje, pa je nebitno da li se objekat nalazi u centru grada ili na seoskom području.

Zbog toga je nekoliko vlasnika poslovnih objekata sa periferije Čačka podnelo Ustavnom sudu Srbije inicijativu o oceni ustavnosti dve odluke o porezu na imovinu na teritoriji Čačka.

Jedan od pogođenih je Krajimir Jakovljević, čije su dve stolarske radionice u Atenici, izgrađene sedamdesetih godina prošlog veka, procenjene na 12,5 miliona dinara.

- Kvadrat moje radionice do koje nema pristupnog puta i u kojoj mašine stoje na betonu, procenjen je na 148.000 dinara, kao da se nalazi na gradskom šetalištu. Sramota. Nije sporno da se plati porez na imovinu, ali ne tako što će nas lokalna samouprava veštački napraviti milionerima. Ako to zaista vredi 12,5 miliona, voleo bih da mi banka izda kredit na hipoteku u tom iznosu. Bojim se da bi se samo nasmejali - kaže Jakovljević, kome je porez na imovinu od 12.000 narastao na 40.000 dinara.

Sve po dopisu Ministarstva

Načelnik Gradske uprave za lokalnu poresku administraciju Duško Savković ističe da se prilikom određivanja osnovice za oporezivanje postupalo po dopisu Ministarstva finansija. ”Zakon predviđa koji su kriterijumi za zone na osnovu kojih se oporezuje. Zonu određuje komunalno-saobraćajno-infrastrukturna povezanost. Tu nema mesta za uplitanje logike jer je zakon jasan - kaže Savković.

Još drastičniji je slučaj Ljubiše Tomaševića iz Kulinovaca. Njegov balon sa sportskim terenima procenjen je na enormnih 126,8 miliona dinara. Pre godinu dana platio je porez od 217.000 dinara, a sada mu je razrezano 938.000 dinara!

- Ovaj balon od 911 kvadrata malo jači vetar može da preseli iz Čačka u Kragujevac. Oni koji su smislili ovakav način pljačkanja sopstvenog stanovništva ili očigledno nisu dorasli svom poslu ili smišljeno idu naruku vlasnicima lokala u centru grada - navodi Tomašević.

Zbog očiglednih nelogičnosti ovakvog modela naplate poreza na imovinu, čačanska advokatica Dragana Aleksić podnela je inicijativu USS za ocenu ustavnosti zakonitosti dve sporne odluke lokalne samouprave.

- Ovom bezumnom odlukom izjednačen je kvadratni metar u strogom centru grada i u nekom selu podno Jelice. Prilikom procene nije bilo bitno ni od kakvog materijala su napravljeni objekti, ni koliko su stari, bilo je važno samo da se utvrdi cena kvadrata. Shodno tome, preduzetnici koji obavljaju delatnost po rubnim delovima teritorije grada imaju enormno uvećanje poreza, a oni koji isto to čine u centru imaju smanjenje. Zaista sramno - ističe punomoćnica podnosilaca inicijative i navodi slikovit primer.

- Stolarska radnja u Ljubiću, bukvalno brvnara, vredi 148.000 dinara po kvadratu, isto kao i prodavnica na gradskom šetalištu čiji je kvadrat na javnoj licitaciji plaćen 5.000 evra. Jasno vam je o čemu se ovde radi - navodi Dragan Aleksić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar