Porez na svaku nekretninu

Aleksander Grunauer iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ: Ima prostora za unapređenje koje obuhvata porez na imovinu, jer petina kuća i 15 odsto poslovnog prostora je van evidencije.

Od početka decentralizacije poreza na imovinu u Srbiji, pa sve do danas, "pravila igre" u ovom domenu su se gotovo svake godine menjala i unapređivala. Od 2007. godine do danas Zakon o porezima na imovinu imao je ukupno čak pet izmena i dopuna. Na osnovu našeg istraživanja, koje smo radili zajedno sa FREN-om, ako bi se svaka nekretnina u Srbiji oporezovala, prihodi bi za jednu trećinu bili veći od postojećih - ukazuje Aleksander Grunauer, iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Po njegovim rečima, podaci govore i da su prihodi gradova i opština od poreza na imovinu, između 2006. i 2011. godine realno porasli za 46 odsto, ali nisu sve opštine jedanko učestvovale u ovom rastu.

- Kao još jedan od problema predstavnici gradova i opština navode da čak i njihove procene govore da je van evidencije oko 22 procenta kuća za stanovanje, i 15 odsto poslovnog prostora, što upućuje na zaključak da i dalje postoji značajan prostor za unapređenje obuhvata poreza na imovinu - kaže Grunauer.

- Upravo u tom povećanju obuhvata, odnosno da se pokuša naplatiti od onih koji evidentno imaju nekretnine, a ne plaćaju porez, moglo bi da leži rešenje problema, i tako izbegne da se problem sve više praznih opštinskih i gradskih kasa prebaci na leđa građana Srbije.

Grunauer ističe da je GIZ, zajedno sa Stalnom konferencijom gradova i opština, analizirao novine koje se uvode od ove godine.

- Možda najznačajnija izmena u novom zakonu je ukidanje naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta - navodi Grunauer. - Do sada su lokalne samouprave veći deo svojih izvornih prihoda ostvarivale putem naplate ove naknade, pa je očekivano da oporezivanje imovine pravnih lica po tržišnoj vrednosti umesto knjigovodstvene kompenzuje gubitke koji će nastati potpunim ukidanjem ove takse.


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar