Porez i za nelegalne kuće

Svaka zgrada ili vikendica, legalna ili ne, mora biti katastarski popisana i evidentirana.

I to u roku od godinu i po dana, tvrdi ministar građevine Velimir Ilić.To znači da će porez na imovinu morati da plate svi, čak i oni koji ne legalizuju kuće, dodaje ministar.

I pored stalnih upozorenja vlasnicima nelegalnih obekata da će im imovina biti srušena ako je ne legalizuju ili je bar ne upišu u katastar, sada je već izvesno da velikog rušenja neće biti. Ono čega će svakako biti jesu računi za porez na imovinu koji će stići i na adrese onih koji ga decenijama ne plaćaju, jer država nije imala evidenciju ni da postoje.

- Ne vidim nikog pametnog ko bi rušio u Srbiji 800.000 objekata i pored toga što neće svi biti legalizovani, jer ko bi mogao da sruši trećinu Srbije. Naš cilj je evidentiranje svih objekata. Katastar je dobio 60 miliona evra od Svetske banke za taj projekat i to mora za svagda da se reši - kaže Ilić.

Ko hoće da trguje nekretninom moraće da plati legalizaciju, ko neće - niko ga neće dirati. Rušenje preti jedino kućama ili vikendicama koje su u zaštićenim zonama.

Opštine su imale obavezu da informacije o broju novih zahteva za legalizaciju dostave Ministarstvu građevine do kraja nedelje. To je uradilo pet od ukupno 174 opština.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar