Poreski kredit

Pod poreskim kreditom, za razliku od klasičnog pojma kredita, podrazumevaju se određena poreska umanjenja definisana zakonom. Poreski kredit postoji kod poreza na imovinu, a može da ga ostvari poreski obveznik koji stanuje u stanu ili zgradi na kojoj ima pravo svojine ili neko drugo stvarno pravo. Porez na imovinu umanjuje se 40 posto za poreskog obveznika, i za svakog člana njegovog domaćinstva po 20 odsto, ali umanjenje ne može da iznosi više od 70 posto utvrđenog poreza.

Ukoliko u zgradi ili stanu ne stanuje poreski obveznik, ali stanuje član njegove porodice ili član njegovog domaćinstva, porez na imovinu se umanjuje za tog člana za 10 procenata. Ako u zgradi ili stanu stanuje član porodice poreskog obveznika, porez se umanjuje za 10 posto za svakog člana porodice obveznika i svakog člana njegovog domaćinstva, a najviše do 30 odsto utvrđenog poreza.

Pod domaćinstvom se podrazumeva zajednica života, privređivanja i trošenja ostvarenih prihoda članova te zajednice.

Ako je zgrada ili stan površine do 60 kvadrata, a ne nalazi se na gradskom građevinskom zemljištu i u njoj stanuju samo lica starija od 65 godina, utvrđeni porez se umanjuje za 75 odsto.

Od poreskog kredita treba razlikovati mogućnost odloženog plaćanja dospele poreske obaveze, odnosno poreskog duga. Na zahtev poreskog obveznika, poreska uprava može u opravdanim slučajevima da odobri da se dug plati u ratama ili da se plaćanje odloži, u celosti ili delimično. Odloženo plaćanje je moguće ako poreski dug na dan dospelosti za poreskog obveznika predstavlja neprimereno veliko oterećenje, i u slučaju da nanosi bitnu ekonomsku štetu poreskom obvezniku. Kada poreski obveznik ne ispunjava uslove propisane za odlaganje plaćanja može da mu se odobri odlaganje ako kao sredstvo obezbeđenja ponudi menicu avaliranu od strane poslovne banke, i to na iznos koji ne može biti manji od visine tog poreskog duga.

Takođe moguće je da dođe do privremenog odlaganja kada u toku upravnog spora dođe do obustave izvršenja konačnog poreskog akta. Dok traje odlaganje, obračunava se kamata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar