Pogodba ispod cene

Zgrada bivše „Lutrije Vojvodine”, koja se nalazi u centru grada, posle osam bezuspešnih ponuda prodata je preduzeću „BS Incoll” iz Bačke Topole za 2,5 miliona evra, gotovo upola manju sumu od one koja je predložena na poslednjoj proceni, kako piše Blic.. Prodajom 2.067 kvadrata na najatraktivnijoj lokaciji u Novom Sadu, preduzeće DSL „Panonija”, koje je nastalo iz nekada profitabilne „Lutrije Vojvodine” i već dve godine se nalazi u stečaju, za korak je bliže likvidaciji.

Okolnost da je centralna zgrada prodata ispod procenjene vrednosti i to neposrednom pogodbom, nagnala je predstavnike radnika da ponovo zatraže od pokrajine preispitivanje svih okolnosti oko gašenja njihovog nekadašnjeg preduzeća. Jer, po tvrdnjama radnika, koje su izneli i kroz prijave ministarstvima, pokrajini i tužilaštvu, nakon stvaranja „Državne lutrije Srbije”, „Lutrija Vojvodine” je na sumnjiv način pretvorena u njenu ispostavu, prava na nagradne igre su joj oduzeta zbog čega je ostala bez primanja i otišla u stečaj, kada je i počela prodaja imovine.
Novi vlasnik zgrade na atraktivnoj lokaciji, uglu Bulevara oslobođenja i Kralja Petra Prvog, sa svim kancelarijama, kancelarijskom opremom, zemljištem i osam garaža, postao je Stevan Barać, direktor „Incolla”, koji se bavi proizvodnjom brava. Iako je javnost odmah povezala ovu kupovinu sa Miletom Jerkovićem, naročito zbog toga što su njih dvojica već zajednički kupovala neka preduzeća, banatski kralj drumova demantuje da je na bilo koji način učestvovao u kupovini reprezentativnog objekta.
- Nisam ja kupio „Lutriju”, valjda ljudi čim vide da je kupac neko iz Topole, pomisle da sam ja. Istina je da sam jednom pomogao Stevanu da kupi jednu firmu, ali je zgradu „Lutrije” kupio sam - kaže Mile Jerković.
„Incoll” je zgradu „Lutrije” kupio neposrednom pogodbom. Na licitaciji se pojavio kao jedini kupac, jer, kako nam je objašnjeno u Agenciji za privatizaciju, druga pristigla prijava nije sadržala nijedan neophodan dokument. Ko je nju podneo bilo je nemoguće saznati, osim da je u pitanju „fizičko lice” koje se pojavilo kao predstavnik „jedne slovenačke kompanije”. Čak i po mišljenju stečajne upravnice Radmile Bukarice, drugi kupac najverovatnije i nije bio ozbiljno zainteresovan za kupovinu. Iako bivši radnici tvrde da je zgrada prodata ispod svake cene i da bi trebalo preispitati sve što se događalo sa „Lutrijom” počev od uvođenja u stečaj, Bukarica smatra da je postignuta izuzetno dobra cena.
- Neposredna pogodba je bila jedini način, jer sedam ili osam puta, nama se niko nije obratio, niti prijavio kao zainteresovan za kupovinu. Po mom mišljenju zgrada „Lutrije” i nije tako reprezentativan objekat, jer trebalo bi ga videti iznutra, a cena je bila visoka, jer je poslednji put bila procenjena na 4,6 miliona evra. Smatramo da smo postigli vrlo dobru cenu, jer to je u suštini 1.100 evra po kvadratu - kaže Bukarica.
Kako Bukarica kaže, „Lutrija Vojvodine” sigurno će biti ugašena, ali kada će to biti, ne može da precizira. Jer, novi vlasnik zgrade „Lutrije” treba da uplati 2,5 miliona evra, nakon čega će biti pokrenut deobni bilans kako bi se svi dužnici ovog preduzeća namirili. Nakon toga sudu će biti podnet zahtev da se uradi završni račun, što će biti i poslednji korak pred nestanak lutrije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar