Podovi važni za dobar utisak o stanu

Veoma je važno da pažljivo odaberete po čemu ćete hodati u kući. Nekada je oblaganje poda zavisilo od namene prostorije, što danas nije slučaj, pa keramičke pločice mogu u dnevnu sobu, a brodski pod u kupatilo.

Podovi zauzimaju najveću površinu vašeg stana ili kuće, pa ih možemo gledati i kao “glavni komad nameštaja”. To znači da pri odabiru vrste i dezena podova i podnih obloga treba biti izuzetno pažljiv kako bi se izbegle greške.

Nekada je oblaganje poda zavisilo od namene prostorije, što danas više nije slučaj. Sve češće ćemo keramičke pločice ili kamen zateći u dnevnim sobama, a parket ili brodski pod u kupatilima i kuhinjama. Takođe, u stanove su se uselili materijali poput epoksidnih smola, koje su svoju primenu ranije imale isključivo u pokrivanju industrijskih pogona. Rezultat je pojava velikog broja novih dezena, pa danas možete da pronađete pločice koje izgledaju kao da su od drveta, kože, ili metala.

Podove od kvalitetnih materijala možemo da ostavimo nepokrivene i tako iskoristimo njihovu prirodnu lepotu i karakteristike. Na primer, oni od prirodnog kamena ili keramike su idealni za podno grejanje. Ipak, ukoliko želite, možete ih delimično ili u potpunosti prekriti tepihom, itisonom, životinjskom kožom.

Osnovna razlika između tepiha i tapisona je u tome što se tepih postavlja kao dekoracija i prekriva samo deo poda. Naći ćemo ga u dnevnim sobama, ispod trpezarijskih stolova ili pored kreveta u spavaćim sobama. Trebalo bi da se koloritom i dezenom uklapa sa nameštajem, bojom zidova ili pak da čini potpuni kontrast u odnosu na njih. Ukoliko se odlučite za ovu drugu opciju, morate znati da će tepih postati glavni akcenat ili lajt motiv prostora. U svakom slučaju, valjalo bi ga nabaviti poslednjeg, kako biste bez greške sagledali kakav efekat, u odnosu na ostalu opremu sobe, želite da postignete.

Kao alternativa tepihu, danas je vrlo aktuelna životinjska - kravlja koža, nehajno bačena na centralni deo dnevne sobe. Ova vrsta obloge pristaje lepo sređenom drvenom podu, a možete je postaviti i na liveni, sjajni epoksidni pod.

Tepihe izbegavajte u prostorima koji nemaju prirodnu ventilaciju ili su veoma vlažni, poput kupatila, kako ih ne biste pretvorili u rasadnike gljivica i drugih neprijatnih mikroorganizama. Za kupatila ili kuhinje primerenije su manje prostirke koje možete da operete u mašini za veš.

ITISON ZA DEČJE SOBE

Dečije sobe možete da obložite itisonom koji predstavlja ugodnu, toplu oblogu koja štiti od buke, otporna je na habanje i lako se održava, a može se naći u velikom dijapazonu boja i dezena. Pri izboru se vodite time da ove podne obloge imaju antialergijske karakteristike, pošto deca puno vremena u igri provode na podu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar