Plakari po meri spas za svaki stan

Ormari sa kliznim vratima su idealno rešenje za odlaganje garderobe u malim stanovima. Minimalna preporučena dubina ormara je 65-67 santimetara, pre svega zbog potrebne dubine za garderobnu šipku.

U kući nikada dovoljno mesta za odlaganje garderobe, to svi dobro znaju. Jedino rešenje, naročito kada u manjem stanu živi višečlana porodica sa decom, jesu ugradni plakari, to jest ormari od “zida do zida i od poda do plafona”. Klizna vrata se nameću kao funkcionalno i estetsko rešenje koje zatvara prostor i postaje deo enterijera.

Ormari po meri u principu koriste elemente prostora, bočne zidove, pod, plafon i ne podrazumevaju “leđa”. Ukoliko nema bočnih zidova, okvir prostora čine bočne strane od pločastih materijala - najčešće iverice. Prostor koji zatvaraju klizna vrata se uokviruje horizontalnim letvicama koje se postavljaju na pod i plafon.

Unutrašnjost ormara se sastoji od “polja” - prostora iza vrata. U praksi se pokazalo da je u najvećem broju slučajeva optimalno postavljanje tzv. malog plafona, police koja se pravi na visini od oko dva metra u širini celog ormara, iznad koje se na taj način formira prostor za neku vrstu ostave. Upravo zbog visine, nije pogodan za svakodnevno korišćenje, ali zbog svoje zapremine služi kao odličan prostor za sezonsko odlaganje garderobe, kofere, kutije. Minimalna preporučena dubina ormara je 65-67 santimetara, uključujući i klizna vrata, pre svega zbog potrebne dubine za korišćenje garderobne šipke (oko 55 santimetara).

Glavne elemente ormara čine kombinacije polica i garderobnih šipki. Takozvani toranj je niz polica i u njemu se mogu nalaziti i fioke. Standardne širine “tornjeva” su od 40 do 80 santimetara. Garderobne šipke se montiraju na različitim visinama, pa se one za “kratko kačenje” - sakoe, suknje, košulje, montiraju na 100 do 110 cm. Za takozvano dugo kačenje šipka se montira na visinama od 150 do 160 cm i koristi se za kapute, mantile, haljine i slično. Kombinacije polica, tornjeva i garderobnih šipki zavise od vaših potreba.

Klizna vrata najčešće se prave od univera, na njih možete staviti i neko ogledalo, naročito u spavaćoj sobi. Ukoliko, dakle, sami pravite ormare, iskoristićete svaki santimetar prostora a sigurno je i da ne moraju da budu skuplji od onih gotovih koje ćete kupiti u radnji. Sve, naravno, zavisi od toga, kolike ćete plakare praviti i od kakvog materijala.

Plakari ne samo što su korisni, oni mogu da budu i ukras u vašem stanu, jer boja kliznih vrata može da bude po vašem ukusu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar