Placevi atraktivni, cene paprene, al’ kupaca nema

Ponuda placeva, posebno atraktivnih, nekoliko puta je veća nego potražnja. Međutim, to ne obeshrabruje vlasnike zemljišta da visoko zacene nekretninu, nadajući se da će naleteti pravi investitor, tako da se za ar zemljišta u blizini Najlon pijace u Novom Sadu traži do 5.000 evra. Međutim, kupaca još uvek nema, ali se prodavci nadaju investicijama na proleće. Tom mišljenju pomalo je blizak i direktor konsultanske kompanije za promet nekretnina „King sturdž” Srđan Vujičić, koji ocenjuje da će ove godine doći do pomaka na tržištu nekretnina, iako mnogi strani investitori srpsko tržište još uvek smatraju za rizično.
Da se vlasnici nadaju investitorima, vidi se iz brojnih oglasa u kojima se nude velike parcele u centru grada za velike tržne objekte i hotele od oko 10.000 kvadrata, i do četiri puta veće na obodima, uz autoput Novi Sad – Beograd za izgradnju megamarketa. Nude se i parcele uz autoput prema Subotici od 11.500 kvadrata, na putu za Srbobran i Sirig oko 4.000 kvadratnih metara za izgradnju benzinske i gasne pumpe...
Za građevinski plac blizu Najlon pijace od 460 kvadrata, na kojem, istina, postoje temelji za objekat, traži se 5.000 evra za ar (100 kvadrata), što znači oko 23.000 evra za spomenutu parcelu. Plac slične površine s UTU uslovima u Veterniku iza „Belih dvora” košta 28.000 evra.
Vlasnici parcela u banatskom naselju Crvenka u blizini budućeg mosta Zemun–Borča traže za ar zemljišta 3.000 evra, iako ima mišljenja da ono ne vredi više od 300 evra po aru jer se radi o neuređenom močvarnom terenu koje zahteva mnogo novca da bi se pretvorilo u građevinsko. Tamo gde nije kompletirana infrastruktura i izgrađeni putevi, evri se teško mogu uzeti unapred. Ar zemljišta na levoj obali Dunava ceni se još više, 4.000 evra, a kupaca, takođe, nema. Stručnjaci kažu da visoke cene na dobrim lokacijama ne bi bile nerealne da nema urbanističkih nepoznanica. Ali, za parcelu za koju još nije donet detaljan plan izgradnje ne treba gajiti nadu da se može skupo prodati.
U kompaniji „King sturdž” kažu da je apsurdno tražiti više od 3.000 evra po aru i za najatraktivniju lokaciju gde ne može da se gradi odmah. Navode da najbolje parcele u Šimanovcima uz autoput, na kojima je moguća izgradnja odmah, ne prelaze 3.000 evra po aru, u Dobanovcima se traži između 1.000 i 3.000 evra, zemljište u blizini aerodroma nudi se ispod 1.000 evra za ar, ali zainteresovanih nema. Ako na ovim lokacijama za sada nema kupaca, onda će druge lokacije morati da ih čekaju još duže.
Zaključak je jednostavan: ukoliko se neko i pojavi da uloži novac u izgradnju nekog objekta, važno je da li je donet plan detaljne regulacije kojim se određuje šta tu sme da se gradi, u protivnom, cene će se morati smanjiti jer je malo onih, bolje reći – nema ih, koji bi se opredelili za to da špekulišu i ulože pare napamet, ne bi li ih jednog dana umnožili.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar