Pet stvari koje morate proveriti pre zakupa stana

Potraga za željenom nekretninom, u kojoj ćete stanovati tokom studiranja, sigurno je uveliko u toku ili se možda već privodi kraju, jer oktobar i početak nove školske godine samo što nisu.

Nakon što pronađete stan koji vam se dopada, morate znati da nije dovoljno samo dati pare stanodavcu i početi sa useljenjem i raspakivanjem. Ukoliko ne obratite pažnju na nekoliko osnovnih stvari, život podstanara može doneti dosta poteškoća. Zato ćemo vam ovom prilikom otkriti kojih je to pet stvari na koje morate obratiti pažnju pre nego što zakupite stan.

1. Ko je vlasnik nekretnine?

Odgovor na ovo pitanje mnogi podstanari ne znaju, već pretpostavljaju da je to osoba kojoj plaćaju kiriju. Međutim, to ne mora uvek da znači da je ta osoba i vlasnik. Naime, pre nego što zakupite određenu nekretninu savetujemo vam da od stanodavca, tj. osobe sa kojom pregovarate oko zakupa, tražite svu neophodnu dokumentaciju koja se tiče te nekretnine. Pre svega mislimo na kupoprodajni ugovor.

Na taj način ćete se uveriti ko je zaista vlasnik nekretnine u kojoj ćete stanovati, jer nije usamljen slučaj da osoba koja izdaje stan u stvari nije vlasnik već se samo tako predstavlja. To se naročito dešava onda kada se vlasnici nalaze u inostranstvu, pa u njihovo ime rođaci ili prijatelji izdaju njegov stan. Ovo je zakonski dozvoljeno, ali se tada mora posedovati punomoć kao dokaz, koja mora biti overena u sudu.

Zbog toga, ako vam se dogodi da vlasnik, tj. osoba koja izdaje stan, odbije saradnju i ne želi da pokaže dokumentaciju, jasan je signal da nešto nije u redu i da ćete možda već sutra imati nekih problema, ako se uselite.

2. Stanje u kom se nekretnina nalazi

Nakon upoznavanja sa dokumentacijom, morate obratiti pažnju i na to u kakvom se stanju nekretnina nalazi. Prvo i osnovno pravilo kod iznajmljivanja stanova jeste da, pre samog zakupa, obavezno ugovorite termin sa stanodavcem kako biste mogli da pregledate željeni stan ili kuću. Ovaj momenat je veoma važan i mnogi podstanari greše kada reše da se usele u stan bez prethodno detaljnog razgledanja, jer je to vaše pravo i dužnost stanodavca.

Nemojte se ustručavati već detaljno pogledajte u kakvom se stanju nalazi stan, posebno uređaji, stolarija, parket, zidovi, bojler... Tom prilikom imate pravo da stanodavcu ukažete na sve nedostatke, jer morate znati da samo ako se kvarovi utvrde pre zakupa, za njih je odgovoran stanodavac. Ukoliko se zakupi stan i tek onda uvidi kvar, u većini slučajeva, vlasnik ili ovlašćeno lice neće hteti da prihvati vašu zamerku, jer će smatrati da ste imali dovoljno vremena da sve pogledate i proverite. Naravno, postoje i oni stanodavci koji će vam izaći u susret i platiti sve ono što se u stanu naknadno pokvarilo.

Nemojte se ustručavati, već obavezno pogledajte ispravnost svih uređaja i opreme u stanu, naročito bojlera i vodokotlića, ali i elektro i vodovodnih instalacija. Obratite pažnju i na prekidače, utičnice, ali i na dihtovanje stolarije. Ako se odlučite da iznajmite baš taj stan, zamolite vlasnika da vam pokaže gde se nalazi glavni ventil za vodu, ali i strujomer, kako biste usled pucanja cevi ili iznenadnog nestanka struje znali gde se oni nalaze.

Sve nedostatke možete zabeležiti u Zapisniku o primopredaji stana, u kome ćete navesti sve što ste primetili da je u kvaru ili treba da se promeni, popravi. Na taj način bićete zaštićeni od svih neželjenih situacija u budućnosti.

3. Da li su plaćeni računi za prethodni mesec

Posle detaljne provere nekretnine budite još malo strpljivi, pa pre nego što date depozit i novac vlasniku, proverite i da li su plaćeni računi za prethodni mesec. Dakle: struja, kablovska (ukoliko je ima), telefon, kao i mesečna pretplata za Internet, Infostan.

Iako vam deluje da to nema veze sa vama, jer vi niste stanovali u tom stanu, troškovi mogu pasti na vas, jer ukoliko budete želeli i bude vam neophodno korišćenje recimo telefona ili Interneta oni neće biti mogući ako mesečne obaveze nisu izmirene.

4. Poseban oprez kod računa za Infostan

Posebnu pažnju obratite na račun za Infostan, na čijem obračunu, na dnu računa, možete videti da li postoji dug za prethodni period. Naime, iako će na računu stajati suma koju je potrebno platiti za prethodni mesec, proverite i da li postoji neko dugovanje koje će, takođe, pisati na obračunu.

Ovo je veoma važno, jer vi niste u obavezi da plaćate dugove prethodnih zakupaca ili samog vlasnika stana, a nikada ne znate na kakvu reakaciju „gazde“ ćete naleteti. Može se desiti da on bez problema plati sva zaostala dugovanja, ali isto tako to neće biti scenario kod svih zakupodavaca.

5. Proverite koliki je otkazni rok

Čak iako ne planirate da menjate stan koji ste pronašli savetujemo vam da na vreme utvrdite koliki je otkazni rok i to, kako vaš prema vlasniku stana, tako i obrnuto, i da sve to navedete u Ugovoru o zakupu stana.

Prema Zakonu o stanovanju, stanodavac daje pismeni otkaz podstanaru, sa rokom od 90 dana, a u zimskom periodu (od 1. decembra do kraja februara) on iznosi 120 dana. Otkazni rok počinje da teče sledećeg dana, od dana uručenja tog pisma podstanaru. Najbolje je poslati ga poštom, uz PTT povratnicu, kako bi stanodavac znao da je podstanar primio pismo.

Sa druge strane, podstanar daje otkaz stanovanja stanodavcu, sa otkaznim rokom od 30 dana. Ako se desi da podstanar saopšti kraći otkaz od 30 dana, treba mu ukazati na njegovu zakonsku obavezu i zahtevati od njega da ostane u nekretnini do isteka toga roka ili da plati zakupninu i račune za taj mesec. Ukoliko podstanar odbije, vlasnik stana ima pravo da podnese tužbu pred nadležnim sudom protiv njega, radi duga, ali i naknade štete.

Ukoliko podstanar napusti nekretninu pre otkaznog roka, zakupodavac nije u obavezi da mu vrati depozit. Naravno, savetujemo vam da i ovo navedete u Ugovoru o zakupu stana.

Iseljenje podstanara pre roka

Česta pojava je da vlasnici stanova daju podstanarima otkaze, uprkos tome, što su oni platili zakup za čitav mesec, pa je potrebno pravilno postupiti. A evo i kako: „Svaki stanodavac je dužan da vrati deo zakupnine podstanaru, isplaćene unapred, ako on neće stanovati ceo mesec u tom stanu, pogotovo, ako nije on dao otkaz, već stanodavac njemu“, naglašava advokat i zastupnik Udruženja podstanara „Velegrad“, Mirko Mirković i dodaje, „ne može se zadržati novac koji nije zarađen, jer to ne bi bilo zakonito, ni pravično“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar