Oživljavanje opustelih vojvođanskih sela

Hit ovog leta u Vojvodini su konkursi za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu kuća širom pokrajine: prvi konkurs je završen i za 41 porodicu su kupljene kuće, a u toku je drugi konkurs.

Poslednjih decenija opustela su mnoga sela u Vojvodini, a loša privredna i ekonomska situacija, privatizacija, tranzicija i nesigurnost mnoge mlade ljude odveli su put gradova ili u inostranstvo. U selima i prigradskim naseljima u blizini većih gradova – Novog Sada, Subotice, Kikinde, Zrenjanina, Sombora, stanje je uglavnom dobro, ali već na tridesetak kilometara od njih sela su sve praznija i starija, kuće napuštene, a u školskim klupama sve je manje đaka – mnoge škole su i zatvorene. Kako bi se tome stalo na put Pokrajinski sekretarijat za privedu, zapošljavanje i ravnopravnost polova pokrenuo je program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu kuća kako bi mladi ljudi ostali ili se vratili u sela.

Po rečima pomoćnice pokrajinskog sekretara za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova Mirjane Munyić Krnčević novi konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom bračnim parovima koji žive u Vojvodini, otvoren je do 10. septembra, a očekuje se veliko interesovanje – baš kao i tokom prvog.

- Za dodelu bespovatnih sredstava za kupovinu kuća na konkursu koji je završen bilo je obezbeđeno 40 miliona dinara, konkursala je 351 porodica, a 41 porodici, koje su ispunile sve potrebne uslove, rešeno je stambeno pitanje. Mnogi su se već uselili ili je njihovo useljenje u toku - kaže Mirjana Munyić Krnčević. - Sada raspisanim konkursom za ove namene Pokrajinska vlada izdvojila je 68 miliona i očekujemo da će stambeno pitanje rešiti oko 70 porodica koje svoju budućnost vide na selu.

Naša sagovornica ističe da se ovim korakom želi postići nekoliko važnih ciljeva, a svi su bez razlike usmereni ka podsticanju razvoja ruralnih sredina. Po njenim rečima, da bi se to i postiglo, neophodno je da se mladim ljudima obezbede uslovi da žive na selu, a rešenje stambenog pitanja sigurno je jedno od najvažnijih.

- Takođe, želimo da damo doprinos oživljavanju i podmlađivanju vojvođanskih sela, da se poveća natalitet i čuje graja dece, da se poboljša demografska struktura u selima jer je to preduslov za pokretanje privrede. Ideja je i da se poveća broja žena vlasnica nepokretnosti - kaže Mirjana Munyić Krnčević.

Ona ukazuje da je konkursom predviđeno da se bespovratna sredstva za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom dodele supružnicima i vanbračnim partnerima sa prebivalištem na teritoriji Vojvodine, koji nemaju stambeni prostor u vlasništvu ili suvlasništvu. Pri tome, važno je reći i da se seoskim kućama smatraju one u selima izvan gradskih i opštinskih sedišta, prigradskih i vikend naselja.

- Na konkurs se mogu se prijaviti bračni parovi s bračnim stažom od najmanje godinu dana i vanbračni partneri sa trajnijom zajednicom života. Može se konkurisati samo sa jednom prijavom, a visina dodeljenih sredstava ne može biti veća od milion dinara. Takođe, potrebno je ispuniti još nekoliko uslova koji su vezani za starost onih koji konkurišu, imovinu, radni angažman ... - ističe Mirjana Munyić Krnčević.

Naime, potrebno je da je bar jedan od učesnika konkrusa rođen posle 1. januara 1975. godine, da jedan od učesnika najmanje pet godina ima neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji Vojvodine, da nisu vlasnici ili suvlasnici bilo kakve nepokretnosti u Vojvodini ili da je nisu otuđili u prethodnih pet godina. Uz ovo, potrebno je i da u trenutku objavljivanja konkursa bar jedan učesnik bude zaposlen, kao i da oni koji konkurišu nisu u krvnom srodstvu sa potencijalnim prodavcem nepokretnosti. Maksimalna tržišna cena kuće može biti milion i po dinara. Naravno, prilikom konkurisanja je potrebno priložiti i odgovarajuću dokumentaciju, a sva obaveštenja o tome mogu se dobiti u Zavodu za ravnopravnost polova i Pokrajinskom sekretarijatu za privredu, zappšljavanje i ravnopravnost polova.

Novi vlasnici u celoj Vojvodini

Na proteklom konkursu mladim ljudima dodeljena su sredstva za kupovinu kuća u gotovo svim delovima Vojvodine, a prilikom potpisivanja ugovora korisnici su se obavezali da će stanovati u kući koju su kupili i da je neće otuđiti u periodu od deset godina.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima koje je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova kupljene su kuće u Nikincima, Đurđinu, Mileševu, Obrovcu, Loku, Gajdobri, Jarku, Skorenovcu, Čantaviru, Iđošu, Novim Kozarcima, Sanadu, Bačkom Gračacu, Novom Orahovu, Bajmoku, Crvenki, Erdeviku, Nadalju, Staparu, Mokrinu, Svetozaru Miletiću, Kupniku, Ravnom Selu, Kumanu, Zmajevu, Bačkom Brestovcu, Ostojićevu, Krajišniku, Pivnicama, Novom Itebeju, Mošorinu, Višnjevcu, Bačkim Vinogradima, Feketiću, Turiji, Trešnjevcu, Mladenovu, Savinom Selu i Bačkom Gradištu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar