Odobrene subvencije za stanogradnju

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić potpisao je u Beogradu ugovor s predstavnicima osam banaka o subvencionisanju kamata na kredite u okviru programa masovne stanogradnje.

Dulić je rekao da će iduće nedelje početi potpisivanje ugovora o odobravanju kredita u okviru programa masovne stambene izgradnje. Kredit će moći da dobiju investitori i građevinske firme uz uslov da imaju zemljište u vlasništvu i pravosnažnu lokacijsku dozvolu.

Država je obezbedila dve milijarde dinara kojima će biti subvencionisana kamata do sedam odsto na kredite za projektno finansiranje stanogradnje. Trenutno banke investitorima odobravaju kredite za te namene sa godišnjom kamatnom stopom od osam do deset odsto.

Izgradnja stanova će, kako je objasnio, moći da počne i pre nego se dobiju odgovarajuće građevinske dozvole koje će se pribavljati u toku izgradnje.

Ugovor o kreditiranju projekata stanogradnje danas su potpisale banke Unikredit, Rajfajzen, Erste, Inteza, Komeracijalna, AIK, Folks i Metals, a u taj program mogu da se uključe i ostale zainteresovane banke u Srbiji.

Program finansiranja masovne stambene izgradnje treba da podstakne građevinsku industriju i tržište nekretnine, snizi cenu stanova i građanima omogući da po povoljnim uslovima kupe stan.

Prošle godine je u Srbiji izgrađeno oko 3.000 stanova, a u 2008. godini pet puta više. Građevinska industrija, kako se procenjuje, vezuje 40 odsto ostatka industrije, kao što su proizvodnja materijala i hemijska industrija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar