Odluka o gradnji metroa za tri meseca

Metro u Beogradu će se sigurno graditi, a po kom projektu i kad znaće se već za 90 dana. Ovih dana Radna grupa za metro osluškuje savete i predloge domaće i strane stručne javnosti, rečeno je na jučerašnjoj javnoj tribini u Medija centru, kojoj je prisustvovao veliki broj prekaljenih građevinaca i saobraćajnih stručnjaka, uključujući i zagovornike tzv. „teškog metroa”.

Na čelu radne grupe je prvi čovek Beograda Dragan Đilas, a u timu koji će doneti konačnu odluku su i ministarla za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić.

-Odluka o tome kakav metro će se graditi u Beogradu biće doneta za tri meseca - najavio je juče Milutin Mrkonjić. Arhitekta Branislav Jovin izložio je i ovom prilikom projekat tzv. „teškog metroa”, sačinjen pre više od 30 godina. Iznoseći niz razloga zašto taj projekat do danas nije prihvaćen, Jovin je procenio da bi izgradnja prve dva linije metroa, prema njegovom planu, trajala oko osam godina i koštala oko 1,1 milijarde evra.

- Za početak gradnje potrebno nam je oko 100 miliona evra i ne vidim razlog zašto bi se sada odugovlačilo. Kad se izgradi metro onda se ulice ponovo vraćaju građanima. Izgradnjom ovog metroa potpouno će se rasčistiti „krug dvojke”, a dobićemo i pešačke zone u centralnim gradskim ulicama - rekao je Jovin i istakao da sledi savete čuvenog bečkog profesora Šikla, koji je jednom prilikom izjavio da „metro nema cenu, jer je njegov doprinos za grad nemerljiv“.

Upravo je visoka cena bila razlog što su čelnici iz prethodng saziva gradske vlasti u prvi plan isticali „laki metro”, koji košta pola milijarde evra manje od „teškog metroa”. Da bi se izbegao nezaobilazan uticaj politike u sferama odlučivanja, sadašnja gradska uprava odlučila je da „u pomoć“ pozove domaće i strane stručnjake. Gradonačelnik Beograda juče nije želeo da komentariše navode svog saradnika iz radne grupe, prvenstveno ministra Mrkonjića, već je najavio da će više reči o tome biti na današnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada.

- Kad politika donese pogrešnu odluku ne krivite samo političare nego i struku. Često se dešavalo da struka ne daje dovoljno argumenata političarima za neki projekat. Beograd će sigurno dobiti metro, ali je sigurno da ga Grad ne može sam finansirati, ako se ima u vidu činjenica da u gradskom budžetu ima oko 400 miliona evra - rekao je Milan Vujanić, šef Katedre za bezbednost u saobraćaju na Saobraćajnom fakultetu.

Svi se slažu: Što pre početi radove

U Gradskoj skupštini uglavnom se slažu da gradnja metroa treba da počne što pre. Novoizabrani predsednik Skupštine Aleksandar Antić kaže da je najvažnije da se krene što pre u ozbiljnu realizaciju i da sledeće godine započnemo gradnju metroa. „Bitno je da budući metro bude najbrže, najefikasnije i najekonomičnije rešenje“, kaže Dejan Ranđić, šef odborničke grupe LDP. Andreja Mladenović, portparol DSS, tvrdi da unutar Demokratske stranke postoje različita mišljenja o metrou koja bi trebalo da se razreše i potom da se formira tim stručnjaka koji će odlučiti o tome šta je za Beograd najbolje.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar