Od sutra inspektor i u vašoj zgradi?

Ukoliko vlasnici stanova nisu izabrali upravnika ili angažovali profesionalca u zgradama, od sutra će "imati posla" sa inspektorima. Kazne mogu biit paprene, a (prinudna) uprava im svakako "ne gine".

Inspektori će vlasnicima, odnosno Stambenoj zajednici ako je oformljena (nekadašnja Skupština stanara), dati rok od 30 i dodatnih 15 dana da to učine, a potom slede kazne i prinudna uprava.

Opštinski komunalni inspektori sledeće nedelje kreću u kontrolu stambenih zgrada jer je zakonski rok za upis zgrada u registar istekao 12. decembra, a praktično je produžen do 29. januara.

Ali to ne znači da vlasnici stanova koji dosad nisu uspeli da se dogovore i izaberu upravnika – iz svojih redova ili da angažuju profesionalca (osobu koja je položila stručni ispit i upisana je u registar profesionalnih upravnika), treba da strahuju da će odmah da pljušte kazne.
Šta sve mogu, a šta ne novi upravnici zgrada

Jer, inspektori će najpre naložiti skupštinama zgrada sa više od dva stana da registruju stambenu zajednicu u roku od 30 dana, a ako ni posle isteka tog roka to ne učine imaće još 15 dana za postupe u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

ZANEO SE: Kako upravnik zgrade preti stanarima

Ukoliko se i o to ogluše, stanari bi mogli da budu kažnjeni sa 50.000 do 2.000.000.000 danira i da im Opština uvede prinudnog upravnika sa liste licenciranih. Plaćanje prinudnog upravnika ide preko uplatnice objedinjene naplate, gde ona postoji, kao što je Infostan u Beogradu, tako da "nema vrdanja".

Inspektori kreću u kontrolu: Ko nema upravnika...

Međutim, prinudne uprave u Beogradu neće biti bar do kraja marta, jer slede lokalni izbori na kojima se bira gradska skupština, a ona bi posle toga trebalo da propiše cenu prinudne uprave, kao i minimalne cene za tekuće i investiciono održavanje zgrada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar