Od 1. januara 2016. elektronsko izdavanje građevinskih dozvola

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović najavila je juče da će od 1. januara sledeće godine početi da se primenjuje elektronski sistem izdavanja građevinskih dozvola.

Ona je na Četvrtoj konferenciji regionalnog poslovnog kluba Biznis plus rekla da se resorno ministarstvo trudi da i investitorima, ali i ostalim nadležnim organima olakša sprovođenje Zakona o planiranju i izgradnji.

Navela je primer da Hrvatska šest meseci po usvajanju zakona o planiranju i izgradnji nije izdala nijednu građevinsku dozvolu, a da se u Srbiji odmah po stupaju na snagu ovog zakona započelo sa procesom izdavanja lokacijskih uslova.

Rok za izdavanje građevinskih dozvola, kako je podsetila, može da bude i pet radnih dana, i kraće, a zavisno od nekih konkretnih situacija do 30 radnih dana.

Damjanović je rekla da je u ovom trenutku ključni zadatak države da ojača domaću građevinsku industriju, a zatim da radi na regionalnom povezivanju ovog sektora.

Podsetila je da većina građevinskih preduzeća ima velike poteškoće u poslovanju, te da je prosečna plata zaposlenih u građevinarstvu ispod 300 EUR, što je ispod srpskog proseka.

U Srbiji je prema njenim rečima registrovano je između 12.000 i 12.500 građevinskih preduzeća sa ukupno oko 100.000 zaposlenih.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar