Obećani jevtini kvadrati potopili tržište nekretnina

Prodaja stanova i lokala u Kragujevcu upola manja nego lanjske jeseni, a poznavaoci prilika u ovoj oblasti kažu da svetska ekonomska kriza nije jedini krivac za takvo stanje

Kragujevac ­ Činjenicu da je promet nekretnina u Kragujevcu manji za pedeset odsto nego lanjske jeseni poznavaoci prilika u ovoj oblasti ne objašnjavaju samo ekonomskom krizom: prema njihovim rečima, prodaja stanova i lokala je prepolovljena i zbog neodgovornih izjava političara o subvencionisanim stambenim kreditima i stanovima po ceni 500 evra po kvadratu.

­ Mnogi potencijalni kupci nekretnina su odustali u nadi da će zaživeti jedan u suštini nerealan program. Cena od 500 evra po kvadratu bi bila moguća jedino ako bi lokalna samouprava besplatno davala lokacije za gradnju i investitore oslobodila plaćanja naknade za uređenje zemljišta. Čak i pod tim uslovima, tako jevtini stanovi ne bi mogli da se grade u centru, već na dalekoj periferiji ­ kaže u izjavi za „Politiku” Dragan Obradović, vlasnik Agencije za promet nekretnina „Superior”.

Što se tiče kredita, Obradović smatra da za njih mogu da konkurišu samo imućniji građani:

­ Za kredit od 50.000 evra na 20 godina rata je oko 400 evra, što znači da bi na takav aranžman mogli da računaju samo oni koji mesečno zarađuju najmanje 800 evra ­ precizira Obradović.

Njegov kolega Andreja Borković, vlasnik agencije „Taš”, dodaje da su i olake izjave lokalnih funkcionera, poput one da je ar građevinskog zemljišta u centru grada dostigao vrednost od 200.000 evra, dodatno potopile kragujevačko tržište nekretnina.

­ Problem je što su mnogi prodavci, „upijajući” takve i slične izjave, enormno podigli cene svojih nekretnina. Priče o dolasku velikih kompanija u Kragujevac su potrošene, a cene su ostale iste. Zato je ponuda ogromna, a kupovine gotovo da i nema ­ ističe Borković, dodajući da su političari, osim što su naneli štetu građevinskoj operativi i proizvođačima građevinskog materijala, ugrozili i sam budžet, koji se dobrim delom puni dažbinama i porezima u oblasti stanogradnje.

O blokadi kragujevačkog tržišta nekretnina svedoči i vlasnica ovdašnje građevinske firme „Eurointer” Slađana Radisavljević. Pre dve godine, ona je, kako kaže, sve stanove uspela da proda u toku gradnje, a poslednjih meseci „malo se ko javlja da kapariše stan”.

­ Od kada su Dinkić i Mrkonjić poručili „ne kupujte skupe stanove”, prodaja je sasvim opala. A valja ponoviti da je država obezbedila sredstva za svega 400 subvencionisanih kredita. Od toga će, što je i realno, 80 odsto otići za Beograd, a drugim mestima će biti prosleđeno svega desetak ili dvadesetak takvih kredita. Kako će se sa tim malim sredstvima pospešiti stanogradnja u Kragujevcu, meni nije jasno ­ kaže Radisavljevićeva za naš list.

d, a drugim mestima će biti prosleđeno svega desetak ili dvadesetak takvih kredita. Kako će se sa tim malim sredstvima pospešiti stanogradnja u Kragujevcu, meni nije jasno ­ kaže Radisavljevićeva za naš list.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar