Novi Zeland zabranjuje strancima da kupuju kuće i stanove

VELINGTON - Novi Zeland usvojio je zakon kojom je većina stranca onemogućeno da kupuje kuće u toj zemlji koja pokušava da suzbije rast cena nekretnina.

Novi Zeland

Dosad je tržište nekretnina na Novom Zelandu bilo otvoreno za investitore iz celog sveta, ali je danas vlada usvojila zakon prema kojem samo stanovnici zemlje mogu kupiti kuće.

Prethodnih godina bilo je dosta anegdota o tome kako bogataši iz Silicilijumske doline kupuju rančeve u ruralnim oblastima Novog Zelanda za bekstvo u slučaju kakve katastrofe, jer se računa da je ta ostrvska zemlja najudaljenija od ostatka sveta, pa na njoj ima najviše šanse za opstanak.

Takođe postoje priče kako bogati Kinezi daju više od Novozelanđana za kupovinu kuća u predgrađima Oklanda.

Statistički podaci pokazuju da je oko tri odsto novozelandskih kuća prodato strancima, ali i da je došlo do porasta od pet odsto u živopisnom regionu Kvinstaun i 22 odsto u Oklandu.

Prošlog meseca Međunarodni monetarni fond je saopštio da bi Novi Zeland trebalo da preispita zabranu, navodeći da je malo verovanto da će zbog nje stanovi i kuće biti pristupačniji.

Vlada tvrdi da nema sumnje da stranci podižu cene nekretnina i da je jedino pitanje koliko. Novim zakonom ispunjeno je obećanje iz kampanje kojom je vlada predvođena liberalima došla na vlast prošle godine.

Stranci sa stalnim boravkom na Novom Zelandu će i dalje moći da kupuju kuće i stanove, kao i ljudi iz Australije i Singapira pošto s tim zemljama Novi Zeland ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar