Novi zakon o prometu nekretnina

Zakon o prometu nekretnina treba da obezbedi pravnu sigurnost i izvesnost svim učesnicima na tržištu nekretnina, kaže ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Zakonom, koji bi trebalo da bude usvojen za nekoliko meseci, predviđeno je da se za svaki posao u posredovanju obavezno potpiše ugovor i da posrednik, a ne samo ugovarači, preuzmu odgovarajuće obaveze i da garantuje za nekretninu u čijoj kupoprodaji posreduje, kaže Milosavljević.

Milosavljević je predložio i formiranje registra posrednika u prometu nekretnina, polaganje stručnog ispita i generalno regulisanje te oblasti.

"Zakon o prometu nekretnina je izuzetno potreban zakon koji pre svega treba da obezbedi pravnu sigurnost svim učesnicima na tržištu nekretnina, bilo da su to fizička lica, bilo da su to pravna lica i upravo korišćenje usluga posrednika u prometu nepokretnosti treba da bude jasno i precizno regulisao i treba da omogući ono što nije bila karakteristika tog tržišta u prethodnom periodu, a to je pravna sigurnost i izvesnost posla", kaže Milosavljević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Novi zakon o prometu nekretnina”

  1. Zoran says:

    Ovu oblast treba regulisati zakonom, ali je problem što zakon pišu oni koji bi da smanje konkurenciju na tržištu pa izmišljaju odredbe koje neke manje agencije ne mogu da ispune. Živo me zanima kako će da izgleda ispit za agenta za nekretnine i pred kim će da se polaže, kao i kod koga će da polažu ispitivači? Ako već ne umete da napišete neki zakon onda pprepišite od A do Š neki drugi. Kažu da u SAD onaj koji kupi stan preko agencije plaća porez od 5% a onaj koji to uradi mimo agencije, jer na to ima pravo, plaća državi 20%. To je jedan model. Dalje, postavlja se pitanje čemu služi poslovni prostor agenciji za nekretnine pošto agenti rade na terenu i uglavnom su u tuđim nekretninama, tako da pretpostavljam da oni u svom poslovnom prostoru provedu najviše 30 minuta dnevno, osim ako neko želi da bude samo direktor agencije, a ne i agent, koji, naravno, mora da ima sekretaricu? U eri mobilnih telefona je to besmisleno i skupo. Treba na drugi način raditi na sigurnosti klijenata. Ovako se štite oni koji bi da izigravaju velike provatnike u prometu nekretnina.

Ostavi komentar