Novi razvojni talas poslovnih zgrada u Hrvatskoj

Usled sve manjeg procenta slobodnog kancelarijskog prostora u nedavno izgrađenim poslovnim zgradama klase A u Zagrebu, komapnija "Colliers International Hrvatska" najavila je novi razvojni talas poslovnih projekata u hrvatskoj prestonici, objavljeno je u novom izveštaju (Zagreb Office Market Overview, H1 2008) međunarodne konsultantske kompanije za nekretnine "Colliers" za zagrebačko tržište poslovnih prostora.

Trenutno, Zagreb raspolaže s otprilike 500.000 m2 poslovnih zgrada klase A i klase B, od čega 280.000 m2 klase A i 220.000 m2 klase B. Više od 95% kancelarisjkog prostora klase A čine projekti dovršeni u 2006. i 2007. godini.

U narednom periodu, navedeno je u "Colleirs" izveštaju, može se očekivati i ponuda kvalitetnijih projekata. Primer toga su tzv. "inteligentne zgrade" kojima investitori nastoje privući i zadržati zakupce. Prilagođavanje standardima održivog razvoja i "zelene" gradnje, biće svakako bitni činioci na koje će investitori morati obratiti daleko više pažnje, smatraju u Colliers.

- Nove poslovne zgrade čiju gradnju očekujemo u Zagrebu, moraće poštovati međunarodne propise ekološke gradnje jer će se u suprotnom u kratkom roku suočiti sa zastarevanjem. Isplativije je prilagoditi se novim propisima i tehnologijama sada, nego biti prisiljen kasnije. Dostupne studije isplativosti s tržišta u regiji potvrđuju takva predviđanja - rekla je Vedrana Likan, direktorka kompanije "Colliers International Hrvatska".

Prema poslednjem izveštaju kompanije "Colliers", procenat slobodnog kancelarijskog prostora u poslovnim zgradama klase A kontinuirano je padao tokom 2007. godine te je trenutno dosegao 7%, s tendencijom daljeg snižavanja na 5% u 2008. godini.

Uporedna istraživanja koje "Colliers" sprovodi u svim većim evropskim gradovima, pokazuju da najniži procenat slobodnog kancelarijskog prostora ima Kiev (0,8%), Vilnius (1,3%) i Bukurešt (1,6%). Nasuprot tome, Frankfurt s 15% te Budimpešta s 12,2%, gradovi su u kojima je taj broj znatno veći, navedeno je u izveštaju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar