Novi most preko Save

Posle 30 godina u Beogradu će biti izgrađen novi most preko reke Save. Ugovor o njegovom projektovanju i izgradnji juče su potpisali Direkcija za gradsko i građevinsko zemljište i izgradnju Beograda i Konzorcijum u sastavu „POR tehnobau und umvelt AG” iz Austrije, „SCT dd” iz Slovenije i „DSD brukenbau GmbH” iz Nemačke. Most bi trebalo da bude izgrađen za 40 meseci.


Ovaj Konzorcijum pobedio je u izboru najpovoljnijeg ponuđača sa cenom od 118,6 miliona evra. Potpisivanjem ugovora Grad Beograd ušao je u završnu fazu realizacije projekta izgradnje mosta preko donjeg špica Ade Ciganlije.
- Ovo je istorijski trenutak za Beograd koji će, posle 34 godine, dobiti novi drumski most, što će znatno rasteretiti saobraćaj u gradu. - kaže v.d. gradonačelnika Zoran Alimpić.
Firme u okviru Konzorcijuma koji je dobio ovaj posao obavezne su da most izgrade u roku od 40 meseci.
- Most će biti završen u predviđenom roku i verujemo da će biti bitan za Beograđane i zbog saobraćaja, ali i zbog toga što će postati novi simbol i grada i celog regiona - kaže Hubert Wetschning, član Upravnog odbora „POR-a”.
Direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Boris Ranković rekao je da će izrada projektne dokumentacije i pripremni radovi početi odmah. On je istakao da za ugovor o izgradnji mosta, koji se sa 69,6 miliona evra finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), nije potrebna ratifikacija u Skupštini Srbije.
Prema prvim procenama, izgradnja mosta trebala je da košta oko 91 milion evra ali je razlika u ceni, kako je rekao Ranković, rezultat poskupljenja građevinskog materijala, pre svega čelika, na svetskom tržištu.
Most preko Ade Ciganlije deo je Unutrašnjeg magistralnog prstena. Biće izgrađen sa kosim kablovima i jednim pilonom visokim 200 metara. Glavni raspon mosta biće 376 metara, dužina 929 a širina 45 metra. Imaće šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj (metro) i dve pešačko-biciklističke staze.

Gradiće se još mostova
Ministar bez portfelja zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana Dragan Đilas najavio je da će u narednih pet-šest godina Beograd inicirati izgradnju bar još dva mosta.
- Predvideli smo da preko Dunava kod Vinče bude izgrađen drumsko-železnički most kao deo oblaznice oko Beograda, kao i da mostom budu spojeni Borča i Zemun. Izgradnja mostova jedini je način da se smanje saobraćajne gužve u glavnom gradu - rekao je Đilas.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar