Novi most koštaće 116 miliona evra

Na tenderu za izgradnju mosta preko Ade Ciganlije pobedio je austrijsko-slovenački konzorcijim „Por tehnobau und umvelt SCT d.d. und DSD brukenbau”. Izgradnja mosta bez prilaznih saobraćajnica, koja će početi do kraja godine, koštaće oko 116 miliona evra, saznaje „Blic”.

U Direkcij za gradsko i građevinsko zemljište i izgradnju Beograda ovih dana stigla je saglasnost da su dve firme za izgradnju mosta, Konzorcijim „Por tehnobau und umvelt SCT d.d. und DSD brukenbau” i austrijski „Štrabak”, dale ispravne ponude. Nešto povoljniju ipak je dao austrijsko-slovenački konzorcijum.
- Formalno, postupak još nije završen tako da još ne možemo da izlazimo u javnost. Upravni odbor Direkcije se sastati kroz koji dan i tek tada će zvanično biti saopštena odluka. Procedura je takva i ne smemo da je kršimo - kaže Nenad Bajić, portparol Direkcije.
Idejno rešenje mosta preko Save uradilo je preduzeće „Ponting” iz Maribora. Predviđeno je da ovo bude most sa kosim kablovima sa jednim pilonom i saobraćajem u jednom nivou. Njegova ukupna širina trebalo bi da bude 45,2 metra, a visina pilona 200 metara.
Most preko špica Ade Ciganlije, prema prvobitnim procenama, trebalo je da košta između između 80 i 90 miliona evra, a sa prilaznim saobraćajnicama ukupno oko 160 miliona. Deo novca za njegovu izgradnju obezbeđen je iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a drugi je iz gradskog budžeta. Precizna finansijska konstrukcija još nije poznata.
Most preko Save važan je deo Unutrašnjeg magistralnog prstena koji bi trebalo da olakša i ubrza saobraćaj kroz Beograd, ali i rastereti Brankov most i „Gazelu. Takođe, njegovim puštanjem u rad značajno bi trebalo da budu smanjene i saobraćajne gužve pored Sajma.
Krajem oktobra prošle godine Direkcija za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, kao naručilac posla, prikupila je ponude za izgradnju novog mosta preko Save. Na pretkvalifikacioni postupak javilo se osam firmi iz šest zemalja: Austrije, Nemačke, Italije, Rusije, Mađarske i Hrvatske.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar