Nema pregovora o eksproprijaciji

Država neće pregovarati sa privatnim vlasnicima najkrupnijih poseda kod obilaznice Beograd na trasi koridora 10 Batajnica-Dobanovci, piše Blic.

Kako taj list navodi, Poreska uprava će izvršiti procenu i njima će biti dostavljena ponuda za novčanu nadoknadu. Geodetski zavod je utvrdio je da agencija Vojina Lazarevića „Taurunum-nekretnine“ ima 22 hektara, agencija „Rang-nekretnine“ 35 hektara, a Ljubiša Buha na ime firme „MC&N“ ima devet hektara zemljišta.

„Država u ovom postupku neće voditi pregovore jer je zakonska procedura jasna”, kaže Jasenko Lazović, član Upravnog odbora preduzeća „Koridor 10“. Procedura nalaže da na osnovu pravosnažnosti rešenja o eksproprijaciji JP „Putevi Srbije“ dostavlja ponudu za eksproprijaciju posle utvrđivanja iznosa novčane nadoknade na osnovu procene Poreske uprave. Vlasnik imovine koja se ekspropriše može da prihvati ili odbije ponudu. Pregovora o ceni nema.

Ukoliko se ne postigne sporazum, predmet se upućuje nadležnom sudu radi određivanja naknade po pravilima vanparničnog postupka. U slučaju da se ponuda prihvati, zaključuje se sporazum o naknadi.

Osim Lazarevića, čija agencija „Taurunum-nekretnine“ ima 22 hektara a agencija „Rang-nekretnine“ 35 hektara, i Buhe sa firmom „MC&N“ sa devet hektara zemljišta, identifikovano je još 18 sitnih privatnih vlasnika koji ukupno poseduju oko 33 hektara, u proseku po dva hektara.

Vlasnik preostalog zemljišta je država kroz preduzeća „Železnice Srbije“ - 41 hektar, Vodoprivredno preduzeće „Galovica“ - 10 hektara, PIK „Zemun“ - oko 150 hektara. Na teritoriji opštine Zemun ima 11 privatnih vlasnika sa ukupno oko 13 hektara, sama opština poseduje oko 31 hektar, dok PIK „Zemun“ raspolaže sa 3,5 hektara.

Koliko je tačno novca neophodno za eksproprijaciju 147 hektara zemljišta, još nije utvrđeno, iako je prema preliminarnim procenama reč o oko 2,2 milijarde dinara.

Dužina deonice Batajnica-Dobanovci je 10 kilometara, a površina je 147 hektara. Postupak eksproprijacije na obilaznici Beograda započeo je u septembru administrativnim prenosom. Ako se obezbede novčana sredstva, eksproprijacija bi mogla biti završena do kraja godine.

Eksproprijacija na preostalim neizgrađenim deonicama koridora 10 nije okončana jer još nije urađena projektna dokumentacija kojom će se odrediti trasa. Planirano je da za eksproprijaciju zemljišta na trasi granica Makedonije - Levosje, obilaznica Dimitrovgrad, zona Novog Sada, obilaznica Beograd, Levosje Donji Neradovac i Prosek Crvena Reka bude utrošeno oko 1,5 milijardi dinara.

Okvirna procena je da je za okončanje eksproprijacije u naredne dve godine potrebno oko šest milijardi dinara, ali su moguća odstupanja jer procenu vrši Poreska uprava.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar