Nekretnine – kakva je bila 2014, šta nas čeka u 2015?

Predstavljamo vam sve o stanju tržišta u 2014, kretanju cena, kao i predviđanja i prognoze za 2015. godinu.

Ponuda veća od potražnje

Istraživanje portala Halo oglasi nekretnine pokazalo je da se trgovina nekretninama u protekloj godini najviše odvijala u univerzitetskim gradovima - Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Ubedljivo se najviše trgovalo u prestonici, a najtraženije su garsonjere, jednosobni i jednoiposobni stanovi, odnosno stanovi sa cenom od oko 1000 evra/m2.

Cene kvadrata su, u 2014. godini mahom ostale na nivou iz 2013. Najskuplje je i dalje bilo rešavati stambeno pitanje u ekstrazoni u Beogradu, gde je kvadrat koštao i do 2.200 evra, dok su jeftiniji stanovi na periferiji mogli da se nađu i za 700 evra po metru kvadratnom. U ostalim gradovima cene stanova su niže, pa je tako u Subotici kvadrat koštao od 450 do 900 evra, a u Novom Sadu od 650 do 1.300.

Vlasnik agencije “Vijana home”, Raško Jorović, smatra da su cene već na niskom nivou i da bi sada trebalo iskoristiti priliku za kupovinu stana. “Cene kvadrata su korigovane 2011, 2012. i 2013. godine, stagnirale su prošle godine, a na tom istom nivou će verovatno ostati i u 2015.”, objasnio je Jorović.

Karakteristično za 2014. godinu jeste i da je ponuda stanova znatno premašila potražnju.
Kupovina i prodaja samo preko licenciranih agenata

Krupne promene na tržištu nekretnina doneo je, u 2014, a doneće i u ovoj godini, Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti. Za početak, indirektno je uticao na visinu agencijske provizije jer su agencije same, po usvajanju Zakona krajem 2013. odlučile da uvedu proviziju za kupce i prodavce nekretnina. Tačnije, makar u prestoničkim agencijama, sada obe strane dele troškove provizije po pola, a svako plaća po dva odsto vrednosti ugovora.

Zakon će i u ovoj godini uticati na tržište i to direktno, tako što će agencije i agenti koji žele da se bave prometom i izdavanjem nekretnina, morati da imaju i odgovarajuće licence.

Prvi krug polaganja stručnog ispita već je završen, i prve licencirane agente dobićemo krajem februara kada će biti i svečana dodela diploma. Zainteresovani za ove poslove će za drugi krug polaganja stručnog ispita moći da se prijave već u februaru.

Zakon je predvideo da, do 8. maja 2015. , a u praksi verovatno i ranije, agencije koje žele da nastave da se bave posredovanjem u prometu nepokretnosti, moraju da budu upisane u novi, jedinstveni registar posrednika, koji će voditi Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
Kakve će biti cene nekretnina u 2015?

Saša Malešević iz Agencije “Megastan nekretnine” smatra da će se trend slabije tražnje za nekretninama nastaviti i u 2015.

“Razlog tome nije samo, kako se paušalno ocenjuje, ‘loša ponuda’ tzv. stanova u starogradnji, već nedovoljna ponuda novoizgrađenih nekretnina koja bi zadovoljila želje i zahteve većeg broja kupaca”, rekao je za portal Halo oglasi nekretnine Malešević. „Ukoliko bi se uprostio proces dobijanja građevinskih dozvola, kako se i najavljuje“, nastavlja on, „i ako bi se uskladile, odnosno smanjile komunalne i građevinske takse, veći broj investitora bi bio motivisan da gradi, a veća izgradnja dovešće i do nižih cena.“

Građevinske dozvole će, sudeći prema Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, moći da se dobiju za pet dana, a sve potrebne dozvole na jednom šalteru za 28, umesto dosadašnjih 240 dana. Primena ovog Zakona planirana je od 1. marta, jer bi do tada lokalne samopurave mogle da budu osposobljene za to.

Prema prognozi, u 2015. godini, kao posledica usvajanja niza zakona i pratećih propisa, možemo očekivati uređenije tržište. Tačnije, pojedine izmene dovešće do smanjenja broja agencija za promet nekretnina, ali će one koje nastave da posluju biti licencirane, čime ćemo dobiti kvalitetniju uslugu i znatno smanjene mogućnosti prevara. “Halo oglasi nekretnine”, uprkos ovakvom trendu, ne očekuju veći promet nepokretnosti u tekućoj godini, pre svega zbog finansijske iscrpljenosti građana, pa je utisak da će ponuda stanova i dalje biti veća od potražnje. Cene nekretnina bi trebalo da ostanu iste ili, za par procenata, niže, a obim trgovine na sličnom nivou kao i u 2014.

PROSEČNA CENA KVADRATA U SRBIJI*
Beograd 900 - 2.200
Novi Sad 650 - 1.300
Niš 600 -1.100
Kragujevac 700 -1.100
Subotica 450 - 900
* Cene su u evrima

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar