Nastavljena isplata subvencionisanih stambenih kredita

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) je nastavila isplatu odobrenih subvencioninisanih stambenih kredita, za šta je Ministarstvo finansija i privrede obezbedilo 320 miliona dinara.

Kako je agenciji Beta rečeno u toj korporaciji, taj iznos, zajedno sa sredstvima koja se očekuju od Fonda za razvoj, biće dovoljan za isplatu svih kredita, odobrenih ove godine.

U NKOSK kažu da su obavestili banke da od danas mogu zakazivati pojedinačne isplate tih kredita.

Vlada Srbije je donela novu Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji što je omogućilo nastavak isplate subvencija za stambene kredita i realizaciju ugovora koje su građani zaključili sa poslovnim bankama.

NKOSK je u junu obustavila prijem zahteva za subvencionisane stambene kredite jer su sva sredstva do tada odobrena u te svrhe za ovu godinu bila potrošena.

Ove godine je budžetom za subvencionisane stambene kredite bilo namenjeno 1,7 milijardi dinara čime je zadovoljeno više od 1.100 zahteva.

Jedna od najvećih povoljnosti subvencionisanih kredita jeste što građani daju pet odsto učešća, a u slučaju "običnih" stambenih kredita moraju dati 20 odsto.

Odobreno 5.000 kredita

Prvi subvencionisani stambeni krediti odobreni su jos 2009, a po proceni NKOSK, od tada je odobreno oko 5.000 zahteva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar