Najzad regularan promet nekretnina

ZAKON O PROMETU NEKRETNINA OBEZBEDIĆE PRAVNU SIGURNOST I IZVESNOST SVIM UČESNICIMA NA TRŽIŠTU

Novim zakonom je predviđeno da se za svaki posao u posredovanju obavezno potpiše ugovor i da posrednik, a ne samo ugovarači, garantuje za nekretninu u čijoj kupoprodaji posreduje, objašnjava ministar trgovine, Slobodan Milosavljević

Zakonom o prometu nekretnina, koji bi trebalo da bude usvojen za nekoliko meseci, predviđeno je da se za svaki posao u posredovanju obavezno potpiše ugovor i da posrednik, a ne samo ugovarači, preuzmu odgovarajuće obaveze i da garantuju za nekretninu u čijoj kupoprodaji posreduju, objašnjava ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Prema njegovim rečima, Zakon o prometu nekretnina treba da obezbedi pravnu sigurnost i izvesnost svim učesnicima na tržištu nekretnina, bilo da su u pitanju fizička ili pravna lica.
Korišćenje usluga posrednika u prometu nepokretnosti treba da bude jasno i precizno regulisano, rekao je Milosavljević.
- Predlažemo i formiranje registra posrednika u prometu nekretnina, polaganje stručnog ispita i generalno regulisanje te bitne oblasti, koja će u godinama pred nama biti još važnija - rekao je ministar.

On je objasnio da je cilj zakona i podizanje kvaliteta i obučenosti i referentnosti posrednika, a obaveznim upisom u registar odrediće se ko i pod kojim uslovima može da se bavi tim poslom.
Zakonom je predviđeno i uvođenje imenika agenata, polaganje stručnog ispita, obaveza da svaki prometnik mora da ima licencirane ljude koji se time profesionalno bave, a predviđena je i mogućnost gubljenja licence za one koji se ogreše o običaje dobrog poslovanja, rekao je ministar.
On je rekao da retko ima oblasti sa potencijalno većom ponudom i većim obrtom, napomenuvši da se iz bilo kojih dnevnih novina vidi da je vrednost svega onoga što se svakog dana nudi nekoliko stotina miliona evra.
- Sama činjenica da nema preduzeća u Srbiji koje u svojoj ponudi ima ono što nude advokatske kancelarije i agencije koje zapošljavaju dva-tri zaposlena, nalaže obavezu da se taj sektor reguliše i odredi i prema potrebama prodavaca i kupaca, bilo da su fizička ili pravna lica - rekao je Milosavljević.

On je ocenio da je veliki iskorak i legalizacija i uknjižavanje u Srbiji, jer to podrazumeva obavezu za prometnike da za svaku nepokretnost koja je predmet interesovanja obezbede ažurne papire, koji dokazuju da prodavac jeste i jedini vlasnik i da na nepokretnosti nema tereta hipoteke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar