Najam u Nišu i Kragujevcu duplo jeftiniji nego u Beogradu

Pre svega studentima, ali i ostalim podstanarima koji nisu iznajmili stan ili sobu u univerzitetskim gradovima, sada je “poslednji voz” da to učine, jer u ponudi i dalje ima kvalitetnih stanova po povoljnim cenama.

Sezona izdavanja uveliko traje, a najveću tražnju u ovo doba godine podstiču upravo đaci i studenti koji se školuju van svog rodnog mesta. U ovo doba godine, za podstanare postoji dobra i loša vest – loša je da, ukoliko ne požure, moraće za lošiji stan da odvoje više novca, a dobra je ta da su cene zakupa ove godine, u svakom slučaju, nešto niže u odnosu na isti period prošle godine.

Cene iznajmljivanja kreću se od 70 do 170 evra u Nišu, a od 70 do 200 evra u Kragujevcu, dok su najtraženije garsonjere i jednosobni stanovi.

Mi vam sada dajemo okviran pregled cena, a u svakom slučaju, kada krenete u ozbiljnu potragu za odgovarajucim smeštajem, savetujemo da, pored štampanog izdanja Halo oglasa, obavezno pogledate i broj 1 sajt za nekretnine u Srbiji www.halooglasi.com/nekretnine.

U Nišu garsonjera i za 50 evra

Cene u Nišu niže nego u Kragujevcu, a agenti koji se bave iznajmljivanjem nekretnina kažu da je jedan od razloga i taj što se zbog krize neki studenti odlučuju da putuju umesto da iznajmljuju stan u Nišu. Gazde su zato spustile cene, ali najbolji stanovi ipak, kako kažu, brzo planu.

Vlasnik jednosobnog stana na Bulevaru Nemanjića, kazao je da je tu nekretninu u 2011. godini izdavao za 150 evra, prošle godine je spustio cenu na 120 evra.

“Da sam hteo da sačekam, mogao bih sigurno ponovo da izdam stan po istoj ceni, ali pomislio sam što da zvrji prazan. Bolje da imam stanare kad je već tražnja u avgustu i u septembru velika”, rekao je on.
Primera radi, u Nišu dvosoban stan u blizini Filozofskog fakulteta, kompletno opremljen, može da se nađe za 160 evra mesečno.

Najtraženije su garsonjere, koje je moguće iznajmiti po ceni od 40 evra na periferiji, dok su u centru najjeftinije oko 70 evra mesečno. Traženi su i jednosobni stanovi, koji su tek neznatno skuplji. Zanimljivo je da se studenti iz okolnih mesta često organizuju pa više njih iznajmi dvosoban stan, za koji je mesečno potrebno odvojiti od 70 evra ako je na periferiji ili od 100 evra ako je u centru.

Kragujevac

Studenti kragujevačkih fakulteta ili podstanari u tom gradu, moraju da plate iznajmljivanje stana malo više nego što to košta u Nišu. U Kragujevcu su garsonjere i jednosobni stanovi takođe najtraženiji, ali je cena viša.
Tako recimo, za garsonjeru u Kragujevcu mesečno je potrebno odvojiti od 70 do 140 evra, dok najam jednosobnog stana za mesec dana košta od 120 do 160 evra. Cena varira zavisno od lokacije, blizine fakulteta, a naravno, bolje opremljeni stanovi su i skuplji.

Tražnje ima, kažu agenti, i za dvosobnim stanovima, za koje je mesečno potrebno odvojiti od 150 do 200 evra. Takve stanove, navode, ređe traže porodice, a češće studenti, jer onda njih nekoliko dele troškove.
Međutim, nisu ni sve gazde zadovoljne takvim “aranžmanom”.

“Nije mi svejedno koliko ljudi živi u mom stanu. Više ljudi, veće je i habanje. Njih troje je maksimum na koji bih pristao. I ako ih je više, više bih voleo da budu devojke, jer manje štete prave od muških stanara”, kaže za “Halo oglasi nekretnine”, vlasnik jednog dvosobnog stana u Kragujevcu.

Veći stan veće i komunalije

Ono o čemu bi trebalo voditi računa, savetuju u agencijama za promet nekretnina, jeste to da su veći stanovi, ako se podele troškovi, možda naizgled po osobi jeftiniji, ali su komunalije za veći stan skuplje, pa se na kraju mesečni izdatak svede na isto.

Cenu iznajmljivanja mogla bi da spusti spremnost stanara da plati depozit u iznosu od jedne mesečne kirije prilikom iznajmljivanja. Tako su vlasnici sigurni da ih podstanar neće ostaviti u problemu, tako što će napraviti štetu koju neće da sanira ili sa neplaćenim računima.

Najbolje je, savetuju oni, da se potpiše ugovor između podstanara i vlasnika stana, jer tako obe strane štite svoja prava.

Najam sobe jeftiniji

Ako vam je i dalje skupo da plaćate stan u Kragujevcu ili u Nišu, razmislite o tome da iznajmite sobu. To je jeftinije, a cene se, zavisno od lokacije, opremljenosti i blizine fakulteta, kreću od 50 do 90 evra. Popust je i u ovom slučaju moguć za one koji su spremni da plate depozit ili nekoliko mesečnih kirija unapred. Ono o čemu bi trebalo misliti, jeste da li vam navike gazde odgovaraju, jer je to osoba s kojom ćete deliti stan u narednom periodu. Ako lista pravila kuće odgovara, onda je to za vas pun pogodak.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar