Na renoviranje stana odu i dve prosečne plate

Prema grubim procenama, za prolećno “osveženje” stana od oko 50 kvadrata, potrebno je izdvojiti oko 100.000 dinara. Možete proći i sa upola manje novca, ali ako ste spremni da se prihvatite molerske četke ili da sami lepite laminat.

Krečenje

Ako ste već rešili da počnete radove u kući, osnovno je krečenje. Zabluda je da je za uspešno obavljanje ovog zadatka potrebno samo da četkom premažete zid. Pre nego što počnete da nanosite kreč, zid mora da se pripremi, da se uklone tapete i da se izgletuje. Gletovanje i krečenje po kvadratu košta oko 2,5 evra, a tu su obično uračunate „dve ruke gleta i dve ruke kreča“, naravno u ovu cenu nije uračunat materijal. To bi značilo da za prosečan stan od 50kvm za “ruke” treba oko 200 evra.

Skidanje stare boje sa zidova, obično košta od 50 do 250 dinara po kvadratu, a nanošenje podloge od 50 do 200 dinara takođe po kvadratu.

Ukoliko stan krečite u belo to će biti i najjeftinija varijanta- za krečenje površine iz primera, obično je potrebno oko 50 litara poludisperzije, odnosno dve kante od po 25 litara, a to košta od 900 do 1.800 dinara po kanti. Ukoliko želite da uradite toniranje boje ili da stan okrečite vodoperivim bojama koje su kvalitetnije, spremite se i na duplo veće troškove.

Perive boje koštaju od 30 evra pa na više, a za kantu farbe otporne na vlagu i buđ potrebno je odvojiti najmanje 1.800 dinara.

Ako su vam tapete prirasle za srce, trebalo bi da znate da majstori naplaćuju lepljenje od 5 do 10 evra po kvadratu, uključujući i potreban materijal.

Vrata, prozori, terasa

Ukoliko želite da staru, drvenu stolariju osvežite bojom potrebno je da izdvojite oko 15 do 20 evra koliko majstori naplaćuju. Ova cena se odnosi na jedno prozorsko okno ili vrata. U nekim slučajevima, ako su recimo prozorski otvori mnogo dotrajali, to može da košta i 50 evra. Naravno, u slučaju vrata, cena se duplira i ako su dvokrilna. Za zamenu brave potrebno je još barem 20 evra.

Ako želite da sredite i terasu, da je zastaklite to bi moglo da vas košta od 100 evra po kvadratu. Najnižu cenu dobićete ako želite da zastaklite terasu običnim staklom, ali ako bi koristili termo-staklo cena se penje na 180 do 200 evra.

Ako je vašem dvorištu potrebna nova ograda ona će vas koštati od 150 do oko 400 evra, u zavisnosti da li postavljate ogradu od kovanog gvoždja ili neku drugu.

Parket, brodski pod ili laminat?

Proleće je i idealno vreme za postavljanje novog ili sređivanje postojećeg parketa, jer po prestanku grejne sezone temperatura u stanovima nije toliko visoka i vazduh suv, pa će i parket manje „raditi“. Zavisno za šta ste se odlučili, za parket, brodski pod ili laminat, zavisiće i cena postavke ili održavanja. Parket je, tvrde stručnjaci, najbolja opcija, jer je od prirodnih materijala, dugovečan je i dobro izgleda.

Trajan je i brodski pod, koji se pravi od drvenih dasaka. Njih održavate tako što ih hoblujete i premazujete lakovima za drvo, koji mogu biti obični i vodeni. Parket može da se hobluje do 10 puta. Hoblovanje i lakiranje bez materijala u proseku košta oko 5 evra, a sa materijalom od 8 evra po metru kvadratnom, u zavisnosti od izbora laka.

Laminat dobro izgleda, ali je od veštačkog materijala i ne može da se hobluje. S druge strane, prednost mu je što je u startu jeftin i možete i sami da ga postavite. Cena laminata kreće se od 500 dinara po kvadratu, dok će vas usluga majstora za postavljanje koštati u proseku oko 2,5 evra po kvadratu.

Vreme je i za pranje tepiha
Tokom zimske sezone vaše podne obloge su se sigurno nakupile prašine i, sa prvim prolećnim danima, potrebno ih je temeljno očistiti. Za mašinsko i dubinsko pranje tepiha, tepisona ili itisona potrebno je izdvojiti 180 dinara po kvadratu. Ukoliko perete više od 10 kvadrata tepiha usluga prevoza do tepih servisa i vraćanje čistog tepiha kući biće besplatna, uglavnom kod svih servisa.

Ovo su ujedno i cene za pranje nameštaja po sednom mestu – oko 150 dinara za dubinsko pranje i oko 180 dinara za vodeno po sednom mestu.

Čuvajte se sitnih prevara!
Malo ko u životu nije imao glavobolju jer je izabrao pogrešnog majstora ili je za uslugu platio daleko više nego što je trebalo, jer nije pitao za cenu na početku.

Prilikom odabira majstora, obavezno pitate da li naplaćuje i sam dolazak, a onda i koliko novca uzima za radove. Neki samo dolazak naplate 1.000 dinara, a tolika im je i tarifa po svakom započetom satu rada.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar