Na gradilištu jeftin samo radnik

Iako je mala potražnja, građevinski materijal poskupeo za sedam odsto zbog kursne razlike. Jedino radna snaga nije promenila cenu, kažu u Udruženju građevinara Srbije

Kursna razlika podigla je cenu građevinskih materijala za oko sedam odsto. I, bez obzira na malu potražnju, poskupeli su svi proizvodi za koje se repromaterijal uvozi - opeka, keramika, građevinska stolarija, građevinska hemija, razne vrste podova, gvožđe... Jedino, kažu u Udruženju građevinara Privredne komore Srbije, radna snaga nije promenila cenu.

Tokom prošle godine, koja je za građevinsku industriju bila katastrofalna, proizvođači materijala su samo gomilali zalihe. Tako su sa novom proizvodnjom neki od njih startovali tek proletos, dok je u nekim fabrikama obustava proizvodnje još na snazi. One, koje su pokrenule proizvodnju rade sa svega 50 odsto kapaciteta. Ako se ovakav trend nastavi, da nema posla, novih investicija, svega oko 30 odsto proizvođača "preživeće godinu" dok će oko 20.000 radnika ostati bez posla. Sa druge strane crnom tržištu ne ide loše. Učešće crnog tržišta u građevinarstvu i kada je reč o radnoj snazi i materijalima je 40 odsto.

Primera radi, stvarna proizvodna cena jednog bloka u ovom trenutku je 25 dinara, a blok može da se nađe na crnom tržištu i za manje od 20 dinara. To znači da je država uskraćena za doprinose i PDV, a kupci takvih proizvoda za kvalitet.

- Građevinska industrija je u ovoj godini što se tiče proizvodnje prepolovljena, jer nema novih investicija, privatnici se ne usuđuju da pokrenu gradilišta i zalihe gotovih proizvoda su u ovom momentu na nivou dvomesečne proizvodnje - kaže Goran Rodić iz PKS. - Plašimo se da će veći deo fabrika prestati da radi. Ugasiće se domaća proizvodnja, a kada se jednog dana pokrenu investicije bićemo prinuđeni da materijale uvozimo i to po znatno višim cenama.

Dakle, trenutno na tržištu ima dovoljno svih vrsta građevinskih materijala, jer je građevinska sezona podbacila i u odnosu na prošlu godinu. Građani su podigli kredite za poboljšanje energetske efikasnosti pa će tako proizvođači građevinske stolarije, termoizolacionih materijala i građevinske hemije, koliko-toliko uposliti kapacitete, posebno kada se ima u vidu činjenica da će se taj državni program subvencionisanja poboljšanja energetske efikasnosti nastaviti.

CENE GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

džak cementa od 50 kilograma 600 dinara
blok (komad)
25 dinara
kvadrat parketa
od 10 do 17 evra
crep (komad)
40 dinara
gvožđe (kilogram)
0,75 evra
domaće pločice (kvadrat)
5 do 10 evra
majstorske dnevnice
5 do 25 evra


Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar