Mnogi bi da grade jeftine stanove

Uskoro će biti raspisana licitacija za izgradnju jeftinih stanova na Voždovcu i mnoga građevinska preduzeća već su pokazala interesovanje.

"Već se priprema projektna dokumentacija za raspisivanje licitacije za izgradnju 100 objekata po 50 stanova", rekao je sekretar Udruženja za građevinsku industriju u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić i dodao da će konkurs biti raspisan u toku leta, a izgradnja početi u toku ove godine.

Prema njegovim rečima građevinska preduzeća su veoma zainteresovana za učešće u izgradnji 5.000 jeftinih stanova na prostoru kasarne "4. juli" u Beogradu, od kojih će deo biti namenjen vojsci i policiji.

"Stanovi će sigurno biti i za vojsku, policiju i državne potrebe.Ministarstvo odbrane to ustupa i normalno da traži da se deo stanova radi za njihove potrebe, jer vojsci treba 10.000 stanova", istakao je on.

Rodić je kazao da se kasarna nalazi u drugoj zoni, što znači da će kvadrat koštati najviše 1.595 evra, kao i da će većina tih stanova biti gotova u toku sledeće godine.

On je naveo da će u taj posao biti uključena i drvna industrija i prozivođači građevinskih materijala.

Ministarstvo odbrane je, prema rečima Rodića, već dalo tih 14 hektara zemljišta na kome se trenutno nalazi kasarna "4. juli" i da su preostale samo formalnosti za realizaciju tog posla.

Zamenik predsednika odbora za građevinu Privredne komore Beograda i predsednik građevinske firme "Napred" Dobroslav Bojović je rekao da je to preduzeće zainteresovano da učestvuje u izgradnji jefitnih stanova na prostoru voždovačke kasarne.

"Smatramo da je to dobar projekat.To je za sada najrealnije od svega što je do sada pokretano i projekat bi realno mogao da zaživi u junu ili julu ove godine", rekao je Bojović.

On je kazao da bi radovi mogli da počnu već u julu, ukoliko bude realizovan plan o izdavanju gradjevinskih dozvola koji je postignut sa ministrom za životnu sredinu i prostorno planiranje Oliverom Dulićem i dodao da će stanovi prvenstveno biti namenjeni tržištu.

Vlada Srbije je, inače, 21. januara usvojila Uredbu o finasiranju izgradnji 10.000 jeftinih stanova u 2010. godini, koja bi najpre trebalo da počne u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu, a izgradnja u ostalim gradovima u Srbiji će zavisiti od interesovanja.

Uredbom su utvrđene maksimalne cene kvadrata po zonama - u Beogradu će kvadrat u drugoj zoni koštati 1.595 evra, u trećoj zoni 1.290 evra i četvrtoj 945 evra.

U ostalim zonama cena kvadrata u glavnom gradu biće 895 evra, s tim što se neće graditi u prvoj i ekstra zoni.

U Novom Sadu cena kvadrata u prvoj zoni biće 1.100 evra, drugoj 895 evra, u Nišu i Kragujevcu prva zona će koštati 900 evra, druga 695 evra, a za stanove izgrađene u objektima na teritoriji ostalih gradova i opština u Srbiji cena kvadrata će biti 695 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar