MIHAJLOVIĆ: Spremna rešenja za rušenje 2.600 objekata

Građevinska inspekcija je pripremila 2.600 rešenja za rušenje nelegalno podignutih objekata u Beogradu i drugim gradovima, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da je reč o objektima koji direktno ugrožavaju bezbednost ljudi, ali i onima u zaštićenim zonama kao što su Tara i Zlatibor.

- Ja sam potpisala sva rešenja i potpisaću svako naredno zato što je to početak uvođenja reda u tu oblast - rekla je Mihajlovićeva i dodala da to nije bio slučaj u prethodnim ministarstvima.

Srpska ministarka građevinarstva je rekla da ne očekuje probleme prilikom rušenja objekata, ali je objasnila da to ne može da se desi brzo, na primer u narednih 15 dana, jer procedura predviđa tenderski izbor firmi koje će rušiti nelegalne objekte.

Mihajlović je ocenila i da raniji rezultati rada građevinske inspekcije nisu bili dobri.

- Srbija koja ima milion i po nelegalno izgrađenih objekata za prethodnih 10 godina ne može da kaže da je rezulat dobar, ako su inspekcije napravile tek 150 rešenja za rušenje i ako je 150 objekata srušeno - istakla je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da je uvela promene u rad inspekcija u Ministarstvu jer nije bila zadovoljna ogranizacijom i efikasnošću rada inspektora.

- Svaki sektor je imao svoju inspekciju. Ono što je novo je da su sve inspekcije objedinjene u poseban sektor ministarstva i da će inspektori raditi po učinku - rekla je ona.

Mihajlovićeva je rekla i da je inspekcija koja se bavi putevima prvog reda u prethodnih mesec dana pripremila više od 600 rešenja protiv javnog preduzeća "Putevi Srbije", koje upravlja tim putevima.

- Doneto je 638 rešenja samo za jedan deo Ibarske magistrale i ona su protiv "Puteva Srbije" zbog (reklamnih) tabli -rekla je ona i dodala da zbog toga bezbednost saobraćaja nije ugrožena, ali da nije poštovan zakon i da se table već uklanjaju.

Mihajlovićeva je istakala i da u prethodne dve-tri godine nije postojalo nijedno rešenje protiv preduzeća koja upravljaju putevima.

Ministarka građevinasrtva, saobraćaja i infrastrukutre rekla je da problem u radu inspekcija poredstavlja i manjak ljudi i navela primer da je za celu teritoriju Srbije zaduženo sedam inspektora iz oblasti građevinarstva.

Ona je kazala da je od 400 zaposlenih u ministarstvu ukupno 70 inspektora, iako je ranije bilo uobičajeno da polovina zaposlenih u ministarstvu bude u inspekcijoj službi.

Problem predstavlja i to što po zakonu ne mogu da se zaposle novi ljudi, dok je procedura otpuštanja onih koji loše rade komplikovana i traje više od godinu i po, rekla je Mihajlovićeva i navela da rešenje može da bude u promeni načina ocenjivanja inspektora.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar