Mihajlović: Građevinske dozvole u roku od 28 dana

Novi zakon o planiranju i izgradnji koji će omogućiti izdavanje građevinskih dozvola u roku od 28 dana, tokom decembra biće usvojen u Skupštini Srbije rekla je danas ministarka za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu Zorana Mihajlović.

Dodala je da je ministarstvo pripremilo i dva podzakonska akta, tako da će zakon o planiranju i izgradnji stupiti na snagu odmah, prvog dana donošenja.

- Do kraja januara 2015. godine, očekujem da će zaposleni u lokalnim samoupravama već moći da kažu - da, mi možemo da izdamo dozvolu u roku od 28 dana - rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da se do sada za građevinsku dozvolu čekalo od 200 do 700 dana, a u Beogradu 316 dana. Prema njenim rečima, građevinska dozvola će od sada moći da se izda u tako kratkom roku zato što će potencijalni investitor za sve što mu treba dolaziti na jedan šalter koji će se nalaziti u zgradama opština lokalnih samouprava. Mihalović je kazala da će investitor, bilo da je u pitanju fizičko lice ili velika nacionalna kompanija, doći na šalter da preda idejni projekat, a da će sve ostalo uraditi zaposleni u lokalnoj samupravi.

- Lokalna samouprava sada po službenoj dužnosti počinje da prikuplja sva ona dokumenta, koja je do sada prikupljao investitor, a bilo je potrebno oko 30 dokumenata za koja se išlo od šaltera do šaltera - navela je ona.

Nakon što dobije sva dokumenta, investitor predaje glavni projekat, a u roku od pet dana od tada, dobija i građevinsku dozvolu.

- Kada zakon počne da se primenjuje ne bi trebalo da bude ni jedan bespravno izgrađen objekat... i sigurna sam da će smanjiti i korupciju - ocenila je ona.

Mihajlović je izrazila očekivanje i da će zakon ojačati i unaprediti građevinsku industriju koja sada u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa četiri odsto, a ona očekuje da će 2017. godine dostići nivo od osam odsto.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar