Mermerne ploče padaju na ulicu

Veliki broj terasa u centru Zaječara obložen je mermernim pločama teškim nekoliko desetina kilograma. Nekoliko puta u poslednjih meseci ove ploče su otpadale i samo pukom srećom niko od prolaznika nije povređen, kako piše Blic.

Pad mermerne ploče sa zgrade kod nekadašnje „Borske banke“ u najstrožem centru grada, i to sa visine od oko 20 metara, umalo nije koštao života devojčicu koja je krenula kod drugarice. O tome svedoči Vesna Radonjić, prodavačica u kiosku pored koga se stropoštala ploča.

- Začuo se strahovit tresak, istrčala sam iz kioska da vidim šta se događa. Ugledala sam devojčicu izbezumljenu od straha koja je ponavljala „zamalo da poginem“. Svakodnevno prolazim ispod ovih zgrada i od sada ću strogo voditi računa jer na terasama ima još ovakvih „ukrasa“ - kaže Radonjićeva.

Na mesto pada ubrzo je stigla policija i obezbedila prostor, zatim i građevinska inspekcija i na kraju gradski čistači.

Slično se dogodilo mesec dana ranije i u Ulici vojvode Putnika, gde su trotoari uvek puni pešaka, jer ta ulica vodi ka železničkoj stanici.

Mermerna ploča stropoštala se nekoliko meseci ranije i sa zgrade iznad gradske apoteke, gde srećom ni tada nije bilo povređenih.

- Činjenica je da pad mermernih ploča sa visine predstavlja ubojito sredstvo. Objekti u centru grada sazidani su između 1965. i 1975. godine, a mermerne ploče debljine između dva do tri santimetra su tada lepljene za spoljašnost terasa. Nakon otkupljivanja stanova devedesetih godina, svi stanari su postali suvlasnici stepeništa, zajedničkih prostorija i fasada - kaže Suzana Milošević, gradski arhitekta.

Stanari su, kao vlasnici, zakonom obavezni da održavaju fasade, da one ne ugrožavaju sustanare, prolaznike, da saniraju sve što može škoditi građanima, a na njihovoj je zgradi. Kako takvo održavanje nije jeftino, izbegavanje sanacije je svakodnevno, tako da građevinska inspekcija ima pune ruke posla.

- U slučaju pada delova fasade na trotoar, mi odmah izlazimo na teren, pravi se zapisnik i stanarima nalaže hitna sanacija spoljašnosti objekta. Naše zakonsko ovlašćenje je i da organu za prekršaje dostavimo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka gde je kazna za savet stanara od 5.000 do 80.000 dinara. Kako su u pitanju životi ljudi, ispravno bi bilo da se sve sanira na vreme - kaže Zoran Jović, načelnik građevinske inspekcije u Zaječaru.

Zakon za pad delova fasada predviđa samo ovaj oblik kazne. Jedino što je omogućeno da građevinska inspekcija na neki način preduhitri ovakve događaje, ali je gotovo nemoguće odrediti koja će se terasa odvaliti i pasti na prolaznike.

- Kad primetimo da je nešto sklono padu, odmah nalažemo predsedniku skupštine stanara da otkloni nepravilnosti - kaže Jović.

Stanari zgrada na kojima su terase obložene opasnim mermerom nisu želeli da daju izjave, ali je nekoliko njih naglasilo da oni brinu o spoljašnjosti zgrade i o mermeru na terasama i da niko od njih ne može biti kriv jer „nisu vidoviti, pa da predvide pad mermernih ploča“.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar