Matični broj garancija kupcima

U Agencijama za nekretnine zabrinuti zbog najavljenih izmena Zakona o katastru. Ukoliko je JMBG nedostupan, niko neće moći da utvrdi ko je vlasnik stana jedini način da utvrdimo da je neko zaista vlasnik određene nepokretnosti jeste jedinstveni matični broj građana, kao što to utvrđuju u bankama i drugim institucijama. Ako JMBG u listu nepokretnosti ne bude dostupan agencijama za promet nekretnina, to će biti veliki problem, jer kupcu ne možemo da garantujemo da je prodavac zaista vlasnik stana koji prodaje.

Ovako Nedeljko Malinović, vlasnik agencije "Legat", komentariše najave izmena Zakona o premeru i katastru, po kojima će lični podaci građana iz baze katastra ubuduće biti dostupni samo državnim organima, notarima i izvršiteljima, ali ne i trećim licima.

Da bi se osigurali od prevare, vlasnici agencija moraće, po njegovim rečima, da traže vozačku dozvolu ili ličnu kartu prodavca stana, pa bi videli da li je prijavljen na adresi gde je nekretnina koju prodaje.

- Ali, ima mnogo vlasnika sa više nekretnina, pa ako nije prijavljen na onoj koju prodaje to će biti problem. Izvod iz katastra je javni dokument i ne vidim šta je problem u tome da se vidi JMBG. Zato smatramo da taj podatak treba da ostane javan. JMBG je i osmišljen zbog identifikacije, postoje građani sa istim imenom i prezimenom, pa čak i sa istim imenom oca.

I Kaća Lazarević, vlasnica agencije, smatra da će brisanje JMBG iz lista nepokretnosti praviti problem u kupoprodaji nekretnina, jer se samo po tom podatku zna da je neko zaista vlasnik nekretnine.

Gužva u javnosti digla se kada je otkriveno da je u službama katastra moguće da bilo ko dobije list nepokretnosti za određenu kuću ili stan sa ličnim podacima njihovih vlasnika, koji bi, po zakonu, trebalo da budu zaštićeni.

ZLOUPOTREBE MINIMALNE

Kaća Lazarević dodaje da je danas mogućnost zloupotreba i prodaje istog stana više puta svedena na minimum, jer su sudovi umreženi, a sve podatke sada imaju i notari. Dakle, ako je vlasnik jednom prodao nekretninu ne može da overi ugovor za istu nepokretnost drugi put.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar